Albums “Terra Mariana. 1186-1888” Ogres Centrālās bibliotēkas lasītavā

Ogres Centrālās bibliotēkas lasītavas fondā nonācis dāvinājums no Latvijas Nacionālās bibliotēkas – albums “Terra Mariana. 1186-1888”, kas vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā, kādreizējā Livonijā, ko mēdz dēvēt par Marijas zemi (Terra Mariana ) vai Māras zemi.

Tajā atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi.

Ilustrācijas paskaidro teksts latīņu valodā vecgotu baznīcas rakstā. Tā autors ir Latgales vēsturnieks Gustavs Manteifels (1832-1916).

 

Šis albums ir viens no tūkstots samazināta izmēra faksimilizdevumiem un sastāv no diviem sējumiem – vienā skatāms vizuālais materiāls, otrā sniegti zinātniski komentāri. Abi sējumi lietojami paralēli.

 

Albuma “Terra Mariana. 1186-1888” oriģināls glabājas Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā.

Tas tika izgatavots tikai vienā eksemplārā, ko Baltijas poļu muižniecība dāvināja pāvestam Leo XIII 1888. gadā.

 

Baltijas telpā šim albumam idejas, saturiskās koncepcijas un izpildes ziņā nav līdzvērtīgu eksemplāru. 2007. gadā Latvijas Nacionālā bibliotēka un Vatikāna Apustuliskā bibliotēka parakstīja kopizdevuma līgumu, kas paredzēja albuma “Terra Mariana, 1186-1888″ izdošanu – desmit pilnīgu faksimilizdevuma un tūkstoš samazināta izmēra faksimilizdevuma eksemplāru izdošanu ar detalizētu zinātnisko komentāru krājumu.

 

2008. – 2009. gadā noritēja albuma desmit pilnīgā izmēra faksimila druka Itālijas izdevniecībā Franco Cosimo Panini Editore.S.p.a., kas var lepoties ar bagātu pieredzi šāda veida izdevumu pagādāšanā.

2011. gadā albuma faksimila kopijas tika nogādātas Rīgā, bet 2014.gada martā tika pabeigta 1000 eksemplāru un zinātnisko komentāru sagatavošanas un izdošanas darbi.

 

OCB elektroniskajā katalogā

Leave a Comment