Novembris Ogres Centrālajā bibliotēkā

Šogad novembris Ogres Centrālajā bibliotēkā ir īpašs ar vairākiem nozīmīgiem pasākumiem.

4.novembrī no plkst. 18:40 Ogres Centrālā bibliotēka pārtaps par piedzīvojumu sacensību “Pūču nakts” kontrolpunktu “Visi logi gaiši spīd”.
Piedzīvojumu sacensības “Pūču nakts” organizē Ogres novada Jauniešu iniciatīvas centrs „Burziņš” sadarbībā ar Ogres novada pašvaldību un tās institūcijām. Sacensības tiek rīkotas jau trešo gadu. 4.novembrī tās norisināsies no plkst. 18:00 līdz 24:00. Sacensību moto: ”Ko piedzīvosi šodien, būs spēks, kuru tu jutīsi rīt!”
Šogad piedzīvojumu sacensībās Ogres pilsētā būs 11 kotrolpunkti – “Es profesiju pasaulē”, “Neiebrauc grāvī”, “Izmaldies no trīs priedēm”, “Izglītībai pa pēdām” u.c.

8.novembrī plkst. 17:00 Ogres novada Kultūras centrā Lielās zāles vestibilā tiks atklāta ceļojošā fotoizstāde “Gaismas pils un Gaismas tīkls. Birkerta projektētā Latvijas Nacionālā bibliotēka un 9 Latvijas arhitektoniski izteiksmīgākās publiskās bibliotēkas”.
Izstādi radījusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība, kas fotogrāfijās iemūžinājusi 10 Latvijas arhitektoniski skaistākās bibliotēkas – renovētas un jaunuzceltas. Izstāde tika atklāta šī gada vasarā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Ogres pilsēta ir pirmā izstādes pieturvieta Latvijā.
Izstāde Ogres novada Kultūras centrā būs apskatāma līdz 29.novembrim.

10.novembrī plkst. 17:00 Ogres Centrālās bibliotēkas Pasākumu zālē tiks atklāta Vitauta Mihalovska fotoizstāde “Bibliobuss”.
Šajā mēnesī aprit 20 gadi, kopš Ogres Centrālā bibliotēka Ogres pilsētas un Ķeguma, Lielvārdes un Ogres novadu iedzīvotājiem sniedz bibliobusa pakalpojumus. Izstāde ir veltījums Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobusa ievērojamajai jubilejai.
Izstādes atklāšanas pasākumu atbalsta SIA “Fazer Latvija”.
Izstāde būs apskatāma Ogres Centrālās bibliotēkas telpās līdz 30.novembrim.

15.novembrī plkst. 17:30 Ogres Centrālās bibliotēkas Pasākumu zālē notiks ikgadējais Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļas Krēslas stundas lasījums.
Šogad Krēslas stundas tēma – nākotne Ziemeļvalstīs. Pie tējas tases sveču gaismā tiks lasīts somu rakstnieces Emmi Iterantas debijas fantāzijas romāna “Ūdens atmiņa” fragmenti.
Romānu latviešu valodā tulkojusi Maima Grīnberga.
Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļu Latvijā administrē Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru un biedrību “Norden” Latvijā.
Latvijā projekts norisināsies jau 19.reizi. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Nedēļas laikā bibliotēkās notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi.
Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļas ietvaros, kas norisināsies no 14. līdz 20.novembrim, Ogres Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma somu rakstnieku literatūras izstāde.

16.novembrī plkst. 16:00 Ogres Centrālās bibliotēkas Pasākumu zālē notiks pasākumu cikla “Ogrēnieši stāsta” noslēgums.
Projekts “Pasākumu cikls “Ogrēnieši stāsta”” tiek īstenots Ogres novada pašvaldības projektu konkursa „Radoši – Aktīvi – Darbīgi – Izglītojoši – Ogres novadam!” („R.A.D.I. – Ogres novadam”) ietvaros.
Projekta ideja ir papildināt novadpētniecības kolekciju ar audio un video materiālu, kas iegūts sarunās ar vietējiem novada iedzīvotājiem – viņu atmiņu stāstiem par notikumiem savā dzīvē un vietējā apkaimē, kas norisinājušies Ogres pilsētā un novadā.
Pasākumā piedalīsies projektā iesaistītie stāstnieki, Ogres pašvaldības pārstāvji un citi interesenti.

 24.novembrī Ogres Centrālajā bibliotēkā pulcēsies bibliotekāri no Ogres, Ikšķiles, Lielvārdes un Ķeguma novadiem ikmēneša reģionālajā bibliotekāru seminārā.
Tajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centra speciāliste Ilze Kļaviņa dalīsies ar spilgtākajiem Latvijas bibliotekāru pieredzes piemēriem, bet Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Bibliotēku un arhīvu nodaļas speciāliste Linda Langenfelde diskutēs par bibliotekāru izglītību, prasībām un iespējām. Seminārs noslēgsies Ogres novada Kultūras centrā, kur bibliotekāri kopīgi apskatīs fotoizstādi “Gaismas pils un Gaismas tīkls. Birkerta projektētā Latvijas Nacionālā bibliotēka un 9 Latvijas arhitektoniski izteiksmīgākās publiskās bibliotēkas”.

29.novembrī plkst. 17:10 Ogres Centrālās bibliotēkas Pasākumu zālē notiks ceļojumu iespaidu pēcpusdiena ar Nikolaju Sapožņikovu “Tur, tālajā Amerikas rietumkrastā”.
Neklātienes ceļojumi kopā ar Nikolaju Sapožņikovu ir kļuvuši par regulāriem un tradicionāliem ikmēneša pasākumiem, kuros piedalās plašs interesentu loks.

Ikviens ir aicināts piedalīties! Visi pasākumi ir bez maksas.