Zemessardzes dāvinājums Ogres Centrālajai bibliotēkai

Ogres Centrālā bibliotēka no Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona saņēma dāvinājumā grāmatas “Zemessardze” 2 eksemplārus.

Grāmatas autors un sastādītājs ir Nacionālo bruņoto spēku majors Aivars Jānis Bramanis Grāmata ir veltījums Zemessardzes 25 gadu jubilejai, kas tika atzīmēta 2016.gadā.

Ogres Centrālā bibliotēka dāvinājumu pieņēma ar lielu pateicību. Viens izdevuma eksemplārs būs pieejams ikvienam interesentam bibliotēkas Pieaugušo literatūras nodaļas Abonementā, otrs – Ogres Centrālās bibliotēkas Novadpētniecības krājumā.

Izdevums “Zemessardze” ir par Zemessardzes vēsturi, tās izveidošanu un attīstību un Zemessardzes struktūru, arī par Zemessardzes 54.Inženiertehnisko bataljonu, kas atrodas Ogrē.

Zemessardzes 54.Inženiertehniskais bataljons dibināts 1991.gada 9.septembrī. Bataljona Tiltlicēju rotas profesionālā dienesta karavīri un zemessargi mācās darboties ar dažādu tehniku – peldošiem pašgājēju transportieriem, tiltu licējiem u.c. Bataljona Inženiertehniskās rotas personāls apgūst konstrukciju būvju – kontrolpunktu un militāro nometņu izveidošanas un iekārtošanas, kā arī kājnieku vienību taktisko pozīciju pastiprināšanas prasmes. Bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rota ik gadu visā Latvijas teritorijā neitralizē tūkstošiem dažāda kalibra strēlnieku munīcijas, artilērijas lādiņus, mīnmetēju mīnas, aviācijas bumbas un citus sprādzienbīstamus priekšmetus. Zemessardzes 54.Inženiertehniskajā bataljonā ir sagatavota NATO ātrās reaģēšanas spēku Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas vienība dalībai NATO ātrās reaģēšanas spēku operācijās.