Ceļojumā pa Ziemeļeiropas valstīm

Otrdienas pēcpusdienā, 14.novembrī Ogres Centrālās bibliotēkas Pasākumu zālē savos stāstos par Ziemeļvalstīm dalījās Nikolajs Sapožņikovs.

Pasākumā pulcējās cilvēki, kuriem patīk klausīties un arī dalīties ceļojumu iespaidos. Šoreiz klātesošajiem bija iespēja neklātienē iepazīties vai atsaukt atmiņā ne tikai Ziemeļvalstu ģeogrāfiju un vēsturi, bet arī atbildēt uz āķīgiem jautājumiem par Ziemeļvalstu literatūru. Piemēram, – kurai valstij pieder lielākā sala pasaulē Grenlande?; ar kuru pazīstamu autoru ir saistīta Norvēģijas pilsēta Lillehammere? Tieši Lillehammerē atrodas muzejs un bibliotēka, kas atstājuši vislielāko iespaidu uz pašu ceļotāju un stāstnieku Nikolaju Sapožņikovu. Runa ir par Sigridu Unseti, kuras darbi ir tulkoti latviešu valodā un pieejami arī Ogres Centrālajā bibliotēkā. Klausītāji kā zināmāko minēja rakstnieces romānu triloģiju „Kristīne Lavransa meita”.

Nikolajs Sapožņikovs atzina, ka juties ļoti iespaidots no Lillehammeres bibliotēkas plašumiem un tur iekārtotās Sigridai Unsetei veltītās telpas, kā arī ļoti interesanti bijis apmeklēt Bjerkebeku, Sigridas Unsetes māju Lillehammerē, kas mūsdienās ir muzejs “Maihaugen”.

Stāstījumu, kā ierasts, papildināja paša stāstnieka ceļojumu foto.

Par neklātienes ceļojumu sezonas atklāšanu un atkalsatikšanos caur dažādu valstu kultūrām, pasākuma noslēgumā Nikolajs Sapožņikovs saņēma pateicības ziedus no pasākuma dalībniekiem un nerakstītu vienošanos par tikšanos nākamajos ceļojumos.

Pasākums tika īstenots Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļas ietvaros.

Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija, bet Latvijā – Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā. Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 21.reizi, Latvijā  – 20.reizi. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Nedēļas laikā bibliotēkās notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi.

 

Vairāk par Sigridas Unsetes darbiem Ogres Centrālās bibliotēkas katalogā.

 

Aija Žilvinska

Ogres Centrālās bibliotēkas direktores vietniece