Grāmatu atvēršanas svētkos

24.novembra pēcpusdienā Ogres Centrālās bibliotēkas Pasākumu zālē notika jau septītais cikla “Ogrēnieši rada un rāda” pasākums, kas veltīts mūsu pilsētas un arī bibliotēkas 90 gadu jubilejai, kuru svinēsim 2018.gadā.

Šoreiz visiem interesentiem bija iespēja tikties ar vairāku grāmatu autoriem – Elizabeti Ozolu un Jāni Arvīdu Plaudi, kā arī iepazīties ar viņu jaunākajām grāmatām: “Izskats – personības spogulis” un Elizabetes Ozolas grāmatu “Trīsdesmit rituāli”.

Kā ierasts, Ogres Centrālajā bibliotēkā autori tika sagaidīti ar brīnišķīgu izstādi, kurā bija aplūkojami viņu darbi. Jāatzīst gan, ka šoreiz izstādē nepietika vietas visam autoru veikumam, kas ir krietni lielāks par plaukta ietilpību un jaunākie darbi jau ir aizceļojuši pie lasītājiem.

Atklājot tikšanos, Elizabete Ozola, īstajā vārdā Elita Goldmane, atzina, ka sadarbība ar Jāni Arvīdu Plaudi ilgst jau vairāku gadu garumā ne tikai kā grāmatu līdzautoriem, bet arī kā viens otra skolotājiem un atbalstītājiem. Autori atgādināja, ka jaunā grāmata „Izskats – personības spogulis” ir turpinājums grāmatai „Mīmika un žesti”. Abi izdevumi palīdz labāk izzināt pašiem sevi un iepazīt citus. Dažkārt cilvēki paši neapzinās savus žestus, mīmiku un arī apģērba izvēli. Tā visa pamatā ir cilvēka personības rakstura šķautnes.

Runājot par grāmatu „Trīsdesmit rituāli”, autore informēja, ka apkopojusi tajā tikai daļu no zināmajiem rituāliem veselībai, labklājībai un veiksmei, lai ikviens varētu tos izmantot iedvesmai personīgo lūgšanu un rituālu veidošanā. E.Ozola atzina, ka mēs bieži vien aizmirstam, cik ļoti visa pasaule ir saistīta ar redzamām un neredzamām saitēm un viss, kas notiek cilvēka un cilvēces dzīvē,  ietekmē katru no mums. Autore atgādināja – nevajadzētu pakļauties valdošajam žēlošanās kultam, bet gan atcerēties pateicības lūgšanas par visu, kas mums dots, ieskaitot glāzi ūdens un maizes riecienu. Tauriņa efekts joprojām ietekmē gan katru no mums, gan līdzcilvēkus un tautas.

Savukārt, J.A.Plaudis ne tikai iepazīstināja ar savu devumu kopīgo grāmatu tapšanā, daloties iespaidos par dažādām sarežģītām un pat komiski-traģiskām situācijām, izdodot iepriekšējos iespieddarbus, bet arī pastāstīja par nākamo grāmatu iecerēm.

Noslēdzot šo sirsnīgo pasākumu, ikviens apmeklētājs varēja ne tikai pateikties autoriem par viņu veikumu, bet arī kopā baudīt tasi siltas tējas.

 

Aija Žilvinska, Ogres Centrālās bibliotēkas direktores vietniece