Aicinājums pieteikties dalībai Latvijas Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensībās

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrs 2017.gadā visā valstī uzsāka Latvijas Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības, kurās  11-12 gadus veci 5.-6.klašu skolēni sacenšas par ceļojošo kausu un lasīšanas čempiona nosaukumu. Arī šogad skolas un bibliotēkas visā Latvijā tiek aicinātas piedalīties Skaļās lasīšanas sacensībās.

Uzsākot šo lasīšanas kampaņu, LNB Bērnu literatūras centrs vēlas pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku. Latvijā iniciatīva ir iecerēta, lai mazinātu skolēniem raksturīgo neadekvāti zemo lasīšanas prasmju pašnovērtējumu. Skaļās lasīšanas sacensības ir paredzētas arī pašapziņas celšanai, kā arī zēnu un meiteņu lasīšanas līmeņu izlīdzināšanai.

Ideja par lasīšanas kampaņas rīkošanu ir aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau vairāk kā 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu. Pavisam Latvijā 2018./2019.gadā piedalījās nedaudz vairāk par 11 tūkstošiem skolēnu, Nacionālajā finālā klātienē – 513 dalībnieki. Ogres reģiona uzvarētāja Laura Potaša Nacionālajā finālā ieguva godpilno 3.vietu. Arī šogad tieksimies uz tik pat lieliskiem panākumiem.

Skolās/bibliotēkās konkursa pirmā kārta tiek rīkota līdz decembra beigām. Otrais solis ir reģionālais fināls, kas notiks laika posmā no janvāra līdz aprīlim. Nacionālais fināls notiks maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, uz kuru tiks aicināts katra reģiona uzvarētājs ar visu savu klasi kā atbalsta komandu.

Ieinteresētajām reģiona  skolām un bibliotēkām aicinām dalību sacensībās pieteikt līdz š.g. 2.decembrim Ogres reģiona Skaļās lasīšanas sacensības kuratorei Gunai Ozolai-Stulpānei Ogres Centrālajā bibliotēkā.

Informāciju sagatavoja:

Guna Ozola-Stulpāne, Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļa guna.stulpane@ocb.lv