Rakstniece Marina Kosteņecka Ogrē

30.oktobrī Ogres Centrālā bibliotēka (OCB) un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrība Ogres vēstures un mākslas muzeja Izstāžu zālē ogrēniešus aicināja uz tikšanos ar publicisti un rakstnieci Marinu Kosteņecku. Pasākuma laikā tika prezentēts Marinas Kosteņeckas atmiņu krājums par neseno Latvijas vēsturi “Mans XX gadsimts”. Sarunu vadīja LNB Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone.

Pēc vairāku gadu klusēšanas perioda un neiziešanas sabiedrībā, Marina Kosteņecka nākusi klajā ar atmiņu krājumu, kurā dalās ar savu dzīvesstāstu, mīlestību pret savām saknēm, līdzcilvēkiem un Latviju. Krājumu veido divas grāmatas – “Mans XX gadsimts” un “Vēstules no XX gadsimta” latviešu un krievu valodā. Atmiņas par XX gadsimta beigu notikumiem Latvijā rakstniece izklāsta neparastā veidā – caur atbalstītāju vēstulēm un atklātās sarunās ar līdzgaitnieku Georgu Stražnovu.

Grāmata “Mans XX gadsimts” sarakstīta kopā ar žurnālistu Georgu Stražnovu kā divu laikabiedru saruna “Skype” par Latvijas vēsturei svarīgiem pagrieziena punktiem caur personiskās dzīves pieredzes prizmu. Grāmatas priekšvārda autors ir Dainis Īvāns. “Vēstules no XX gadsimta” Marina Kosteņecka dalās ar lasītāju vēstulēm un stāsta par vēsturiskām situācijām, kurās tās tapušas. Ievadvārdus grāmatai rakstījis dzejnieks Knuts Skujenieks.

Abās grāmatās autores dokumentētās atmiņas atklāj unikālu latviešu un krievu tautas dvēseli un gara spēku. Tās ļauj izzināt, vērtēt un diskutēt par pagājušā gadsimta otrās puses notikumiem, par Latvijas neatkarības cīņu un radošo personību lomu tajā.

Marina Kosteņecka ir publiciste, rakstniece, žurnāliste, viena no Tautas frontes dibinātājām, PSRS Tautas deputāte un aktīva cīnītāja par Latvijas neatkarības atjaunošanu lielajā politikā. Viņas biogrāfija cieši savijusies ar Latvijai izšķirošu laika periodu – neatkarības atjaunošanu. Vēsturiskie notikumi ietekmējuši rakstnieces radošo un personīgo dzīvi un otrādi – Marina Kosteņecka bijusi aktīva līdzdalībniece valsts vēsturē. Tieši tādēļ rakstnieces atmiņām un dzīvesstāstam ir īpaša vērtība.

Ogrē bija Marinas Kosteņeckas pirmā tikšanās ar lasītājiem ārpus Rīgas kopš 28.septembra, kad LNB Draugu telpā tika prezentēts krājums un dalīti autogrāfi.

Pasākuma laikā LNB Atbalsta biedrība šīs vēsturiski nozīmīgās grāmatas dāvināja Ogres reģiona bibliotēkām, lai ikvienam interesentam būtu iespēja tās lasīt.

Aija Žilvinska, OCB direktores vietniece