Ogres reģiona Skaļās lasīšanas finālisti noskaidroti

6.martā norisinājās Ogres reģiona Skaļās lasīšanas sacensības fināls, kurā no 15 dalībniekiem tika noskaidroti trīs labākie. No tiem viens pārstāves Ogres reģionu Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālajā finālā Rīgā.

Ogres Centrālā bibliotēka ir reģiona Skaļās lasīšanas sacensības koordinators. Nu jau tradicionāli otro gadu pēc kārtas pasākums norisinās Ogres novada Kultūras centrā.

Šajā gadā Ogres reģionā Skaļās lasīšanas sacensībā piedalījās astoņas skolas no visiem četriem reģiona novadiem – Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes un Ogres. Šajā gadā “skaļajā” lasīšanā pavisam iesaistījās vairāk kā deviņi simti 5. un 6.klašu skolēni, no kuriem 15 labākie sacentās par reģiona čempiona titulu un iespēju ar visu klasi doties uz Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālo finālu Rīgā 9.maijā. Tad tiks noskaidrots, kura Latvijas reģiona grāmatu draugs uz gadu kļūs par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru.

Skaļās lasīšanas sacensības finālistus vērtēja žūrija – Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Iveta Skrebele, “Apgāds Zvaigznes ABC” grāmatnīcas Ogrē vadītāja Ingūna Zemzāle, skatuves runas skolotāja Indra Tilaka un Lielvārdes Tautas teātra režisors Kārlis Lišmanis. Dalībnieku vērtēšana tika veikta pamatojoties uz 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle. Katram dalībniekam lasījumam tika dotas trīs minūtes.

Ogres reģiona skaļās lasīšanas sacensības finālā 1.vietu ieguva Ogres 1.vidusskolas 6.klases skolnieks Valters Grīnhofs, 2.vietu – Ogres sākumskolas 5.klases skolniece Patrīcija Eglīte, 3.vietu – Ogres sākumskolas 6.klases skolniece Lienīte Audare.

Lasīšanas sacensību 2017.gada septembrī uzsāka Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā. Ideja par kampaņas rīkošanu aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau vairāk kā 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu. Latvijā iniciatīva iecerēta, lai mazinātu skolēniem raksturīgo neadekvāti zemo lasīšanas prasmju pašnovērtējumu.

Ogres reģiona Skaļās lasīšanas sacensības koordinatore Guna Ozola-Stulpāne