Turpini lasīt!

23.aprīlis ir Pasaules grāmatu un autortiesību diena, kad tiek godināti autori un viņu darbi, kad tiek pievērsta sabiedrības uzmanība literatūras nozīmei cilvēka dzīvē un autoru ieguldījumam sabiedrības sociālajā un kultūras progresā.

Jēdziens “grāmata” cēlies no sengrieķu valodas. Latvijas teritorijā tas ieviests 13.gs. Pirmā grāmata, kas tika ievesta Latvijas teritorijā, bija Bībele.

Lasīšanai cilvēka dzīvē ir vairākas svarīgas lomas. Tā attīsta fantāziju, paplašina vārdu krājumu, fokusē uzmanību uz detaļām, paplašina pasaules uztveri, sniedz gandarījumu un prieku.

Grāmatas lasīšanai iespējams saņemt bibliotēkās, kā arī iegādāties savas grāmatu veikalos. Un nu jau arī e-grāmata vairs nav nekāds jaunums.

Pavisam nesen Ogres Centrālās bibliotēkas novadpētniecības kolekcijā nonāca fotogrāfijas, kurās atspoguļota Ogres grāmatnīcas “Auseklis” ikdiena. Fotogrāfijas ir no Laimes Meieres personīgā arhīva.

Jaunogres grāmatnīcas atvēršana. 1980.gada 10.decembris.
Grāmatnīca Revolūcijas ielā 2 (tagad Brīvības iela) tika slēgta uz rekonstrukciju.
Grāmatu galdi bija izbraukuma tirdzniecības forma sanāksmēs un konferencēs (piemēram – skolotāju konferences). Parasti tie bija ļoti pieprasīti.
Katru gadu martā tika organizēts Lauksaimniecības literatūras izplatīšanas mēnesis. Lauksaimniecības literatūra pastiprināti tika izsniegta sabiedriskajiem grāmatu izplatītājiem. Veiksmīgi noformēti skatlogi dažreiz ļāva izpārdot arī “neejošās” grāmatas. Oktobris parasti bija politiskās literatūras mēnesis.

Laima Meiere bija Ogres grāmatnīcas “Auseklis” vecākā pārdevēja, kura reiz teikusi: “Katra darba diena man ir mazi svētki. Kļūstu laimīga, pieskaroties grāmatām, tās kārtojot, iesakot…”.