No paša sākuma

Aktuālā vācu valodā sarakstītā bērnu un jauniešu literatūra

Kas? Izstāde “No paša sākuma”

Kad? 01.-30.09.2020.

Kur? Ogres novada Ogresgala bibliotēka, Bumbieru iela 9, Ogresgals

Māsa un brālis, kas mīl viens otru, ienīst viens otru, strīdas un salīgst; divi zvēri – lācis un zebiekste – kuri savā starpā mēģina godīgi sadalīt trīs sēnes; meitene, kurai zem gultas dzīvo zebra;  četrpadsmit gadus vecs puisis, kurš iesaistās kādā projektā, jo cer pietuvināties savai simpātijai. Dīvains savirknējums? Nebūt ne! Tie visi ir tēli, kurus iespējams sastapt grāmatu izstādē “No paša sākuma”.

Izstāde iepazīstina ar 15 bērnu un jauniešu grāmatām, kas ir iznākušas laikā no 2016. līdz 2018. gadam, to starpā bilžu grāmatas mazākajiem lasītājiem, romāni bērniem un jauniešiem, kā arī komikss.

Grāmatas atspoguļo plašu bērniem un jauniešiem aktuālu tēmu spektru. No vienas puses  – pieaugšana, attiecības starp pieaugušajiem un bērniem, situācijas, kad bērniem jāuzņemas atbildība pār ģimeni, ikdienišķas problēmsituācijas kā dalīšanās, ikrīta burzma, no otras puses filozofiski eksistenciāli jautājumi par cilvēka dzīvi, kā arī stāsti ar vēsturisku vai sociālkritisku ievirzi.

Kopīgo šo grāmatu klāstā ir grūti atrast, tās visas ir īpašas – radoša pieeja valodai, spēcīga vizuālā un saturiska intensitāte, kas izraisa līdzpārdzīvojumu, brīnišķīgi tēli, superīgi dialogi, dzīvespriecīgs, sirsnīgs un iejūtīgs tonis, kā arī asprātīgas, detalizētas, gleznainas un sajūtas izraisošas ilustrācijas.

Visas grāmatas ir iekļautas The White Ravens sarakstā, ko ik gadu sastāda un izdot Minhenes starptautiskā Jaunatnes bibliotēka uz Frankfurtes Grāmatu gadatirgus laiku. The White Ravens grāmatas tiek prezentētas Boloņas bērnu grāmatu tirgū.

Papildus informācija par izstādi: https://ej.uz/rg94

www.goethe.de/nopasasakuma

Kontakti: Zigrīda Murovska | Goethe-Institut | +371 67508190 | zigrida.murovska@goethe.de   Elita Igaune | Ogresgala bibliotēka | elita.igaune@ocb.lv