Ogres Centrālās bibliotēkas projekts atzīts par ilgstpējīgāko projektu

2.septembrī Stopiņu Kultūras namā norisinājās konference “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2020”.

Šajā konferencē galvenais akcents tiks likts uz ilgtspējas principu piemērošanas praksi būvniecībā. Līdz ar vairākiem citiem arhitektiem konferencē piedalījās Ogres Centrālās bibliotēkas ēkas būvprojekta vadītājs Valdis Onkelis un arhitekts Rūdis Rubenis, kuri  nozares profesionāļiem prezentēja viedās būves projektu.

Konferences noslēgumā tika pasniegtas balvas konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2020” (konkursu rīkoja biedrība “Arhitektūra Būvniecība Dizains” sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Būvniecības valsts kontroles biroju) uzvarētājiem par ilgtspējīgākajiem un inovatīvākajiem 2020. gada projektiem. Ogres Centrālās bibliotēkas  projekts ieguva 1.vietu nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts 2020”.

“Esmu gandarīts par žūrijas novērtējumu un to, ka eksperti izpratuši objektā ietvertās inovācijas. Šis bija ļoti liels izaicinājums daudzējādā ziņā. Ēkas līdzfinansējums no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas vides investīciju fonda administrētā Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta paredzēja ievērot Latvijā nebijuši augsta līmeņa energoefektivitātes prasības, kuras realizējot vēlējāmies saglabāt pirmatnējo, arhitekta Rūda Rubeņa radīto ēkas tēlu. Sarežģītu projektēšanas procesu darīja arī apstāklis, ka vēlējāmies koka konstrukcijas eksponēt ēkas interjerā, tāpēc mūsu būvinženieriem konstruktīvie risinājumi bija jārada arhitektoniski estētiski un vienlaikus droši,” pieredzē dalās būvprojekta vadītājs, arhitekts Valdis Onkelis.

Projekta veiksmes atslēga ir arī sadarbība ar Ogres novada pašvaldību, kas uzticējās PBR komandai un ļāva domāt plaši.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis ir gandarīts par Ogres Centrālās bibliotēkas jaunās ēkas būvprojekta veiksmīgo risinājumu: “2017. gada maijā tikos Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes 5. kursa studentu Rūdi Rubeni, un šī tikšanās, kā redzam, bija veiksmīga un produktīva, jauna cilvēka redzējums ir materializējies – tika izstrādāts būvprojekts, pēc kura Ogres centrā top unikāla, moderna, ar skatu uz nākotni vērsta būve. Paldies  arhitektam Rūdim Rubenim un būvprojekta vadītājam Valdim Onkelim!  Ēkas būvdarbi SIA “RERE Grupa” izpildījumā rit strauji uz priekšu, un jau nākamā gada pavasarī iedzīvotāji varēs novērtēt pašvaldības, arhitektu un būvnieku kopējā darba rezultātu.”

Ogres pašvaldības Infrastruktūras veicināšanas nodaļas projektu vadītājs Edgars Asars: “Ogres bibliotēkas projekts ir ilga un intensīva darba rezultāts, kur projektēšanas gaitā ēkas darbības nodrošināšanai tika izvēlētas un piemērotas dažādas inovatīvas un videi draudzīgas tehnoloģijas – gan apkurei, gan vēdināšanai un apgaismojumam, lai Ogres bibliotēka kļūtu par nozīmīgu pasīvās ēkas paraugu citām sabiedriskajām ēkām pat Baltijas reģiona ietvaros un Ogres novada iedzīvotāji var būt lepni, ka pirmie Latvijā varēs izmantot viedo bibliotēku.”

Pievienotās saites

Informācija pārpublicēta no www.ogresnovads.lv