Ir noskaidrots Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību 2021 čempions!

Sestdien, 25. septembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Skaļās lasīšanas sacensību fināls. Klātienē piedalījās 28 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas, tostarp attālinātai dalībai tika izmantotas arī Zoom platformas priekšrocības. Ogres reģionu godam pārstāvēja Madlienas vidusskolas skolniece Denīze Nora Dzene. Paldies Denīzei Norai par lielisko sniegumu!

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības ir konkurss 5. klašu skolēniem, kura rezultātā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Konkurss notiek trīs posmos – sacensības skolā vai vietējā bibliotēkā, reģionālais fināls un valsts fināls Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Sacensību mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

Jau ceturto reizi Gaismas pilī norisinājās sacensību fināls – kā priecīgs noslēgums LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā rīkotajām skaļās lasīšanas sacensībām 5. klašu skolēniem. Neparastais laiks, kurā dzīvojam, atspoguļojās arī sacensību norisē, taču tas netraucēja bērniem būt priecīgiem un atbildīgiem. Čempiones titulu ieguva Helma Elvīra Križevica no Rīgas Kultūru vidusskolas, kura lasīja attālināti Mihaela Endes grāmatas “Momo” slaveno epizodi par nozagto laiku. 2. vietā – Daniels Dudelis no Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas un 3. vietā – Adrians Jonaitis no Balvu sākumskolas.

Spraigajās lasīšanas sacensībās no janvāra piedalījās vairāki tūkstoši skolēnu; tās ir daudzpakāpju sacensības, kas norisinās vispirms klasē un skolā, tad – reģionālā līmenī un noslēgumā tiek izraudzīts valsts čempions, kurš uz gadu kļūst LNB Bērnu direktors – iedvesmotājs. Viņš iegūst ceļojošo balvu savai skolai – grāmatu kalnu, ko veidojis stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī – dāvanu kartes jaunu grāmatu iegādei. Bērnu direktora pienākumos ir piedalīties ne vien dažādos reprezentācijas pasākumos, bet arī vērtēt bērnu literatūru un bibliotēku pakalpojumus, paust savu viedokli medijiem. Viņš saņem pilnu grāmatu kolekciju savai skolai LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” 2021./2022. gada posmam. Savukārt 2. un 3. vietas laureāti iegūst vērtīgu grāmatu dāvinājumu, citas balvas un atzinību.

Video tiešraidē LNB mājaslapā un Facebook lapā sacensības vēroja ievērojams interesentu skaits – ­­­teju 4 000 skatītāju no Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, ASV, Austrālijas, Norvērģijas, Vācijas, Īrijas, Somijas, Igaunijas. Pasākuma ieraksts arī turpmāk ir pieejams LNB mājaslapā.

Sacensības vērtēja ieinteresēta un grāmatas mīloša žūrija – rakstniece Zane Zusta, izdevēja un redaktore Evija Veide, aktrise Agnese Budovska, mūziķis Atis Auzāns un rakstnieks Osvalds Zebris, kurš noslēgumā izteicās: “Šis bija viens no maniem pēdējā laika spilgtākajiem piedzīvojumiem. Biju vienā zālē ar 28 lasīšanas čempioniem no visas Latvijas. Redzēju (dzirdēju), ka cilvēki lasa. Un padara plašāku savu pasauli. Viņi visi jau ir uzvarētāji”. Tika izrādīta cieņa bērnu grāmatu izvēlei, patiesi veicināts lasītprieks un pozitīvas emocijas.