Atzīmējam pilsētas jubileju ar izstādi par Ogri

25.februāris ir Ogres pilsētas dzimšanas diena. Jubilejas mēnesī Ogres Centrālās bibliotēkas Pieaugušo literatūras nodaļas lasītavā apskatāma novadpētniecības izstāde “Mūsu Ogre”.

Novadpētniecības izstādi “Mūsu Ogre” papildina ekrāns, kurā Ogres Centrālās bibliotēkas apmeklētāji var noskatīties Ogres novada Tūrisma informācijas centra sagatavotos video klipus “Ceļojums uz Ogri”, kuros iespējams uzzināt vairāk par ievērojamiem Ogres novada objektiem un vietējiem uzņēmumiem.

Izstādē apskatāmie materiāli ir tikai neliela daļa no tā, kas Ogres Centrālās bibliotēkas novadpētniecības kolekcijā glabājas. Bibliotēka aktīvi strādā pie novadpētniecības kolekcijas veidošanas, kas ir bibliotēkas lietotāju un vietējo iedzīvotāju pieprasīti un bieži izmantoti materiāli. Tie tiek vākti un apkopoti mapēs un Novadpētniecības datu bāzē. Šobrīd ir izveidotas vairāk kā 40 tematiskās mapes, tajā skaitā arī “Ogre vakar un šodien”, “Ogre un ogrēnieši presē”, “Ogre – biznesa pilsēta”, “Ogres Goda pilsoņi”, “Ogres kūrorta attīstība: 20.-40.gadi”, “Ogres rajona kultūras dzīve”, “Ogres rajonā pierakstītās teikas”, “Sirdsdomas Ogrei – pilsētai un upei”, “Vadonis pa Ogri” u.c.

Savāktais un apkopotais materiāls tiek glabāts nodošanai nākamajām paaudzēm, izmantots dažādos pasākumos, izstādēs, un Ogres pilsētas un novada popularizēšanai sabiedrībā.

2016.gadā Ogres novada pašvaldības projektu konkursa “Radoši – Aktīvi – Darbīgi – Izglītojoši – Ogres novadam!” (“R.A.D.I. – Ogres novadam”) ietvaros tika īstenots projekts “Pasākumu cikls “Ogrēnieši stāsta””. Projekta ietvaros tika uzsākts darbs pie novadpētniecības materiālu video formātā veidošanas, apstrādes un saglabāšanas – tika organizētas tikšanās ar vietējiem iedzīvotājiem, kurās viņi dalījās atmiņās par piedzīvoto Ogres pilsētā un novadā. Izveidotie stāsti video formātā pieejami Ogres Centrālās bibliotēkas mājas lapā:  https://www.ocb.lv/novadpetnieciba/projekts-radi/.

Izstāde Ogres Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 29.februārim. Laipni lūgti!