Voldemāra Caunes balvu “Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem” ieguvušas Lielvārdes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāres

Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka un Liepājas dome jau četrpadsmito gadu rīko konkursu Voldemāra Caunesbalva „Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem”. Balvai nominē bibliotekārus no visas Latvijas, kuri vispārliecinošāk, aktīvāk un sekmīgāk veicina jaunās paaudzes iesaistīšanu bibliotēku pakalpojumu izmantošanā, motivējot bērnus un jauniešus vairāk lasīt, mācīties un attīstīt savas radošās spējas.

Šī ir unikāla balva, kuras iedvesmotājs ir Voldemārs Caune, bibliotekārs, bibliogrāfs un žurnālists, kurš no 1919.gada līdz 1923.gadam strādāja par pārzini Liepājas pilsētas bibliotēkā un 1919.gada 16.decembrī izveidoja pirmo bērnu literatūras nodaļu mūsu valstī. Tas bija aizsākums īpašam pakalpojumam bibliotēkās, lai lielāku uzmanību veltītu tieši bērniem, algotu īpaši izglītotu bibliotekāru un piedāvātu ērtas telpas jaunajiem lasītājiem.

Balva tika iedibināta 2007.gadā, kad Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka atzīmēja 230.gadskārtu. Godinot Voldemāra Caunes ieguldījumu bērnu bibliotekārajā apkalpošanā, izceltas tiek spilgtas personības, pašaizliedzīgi un motivēti profesionāļi, kuri ar misijas apziņu un mīlestību pret bērniem strādā vienā no vissvarīgākajām bibliotēku darba jomām. Balvas laureāti pārstāv visu Latviju, un ir drošs atbalsts bērniem, lai tie gūtu panākumus, apgūstot vērtīgu informāciju, iepazīstot grāmatu pasauli un līdzdarbojoties radošās aktivitātēs. Balvas dibināšanas gadā laureāti bija bērnu bibliotēkas “Vecliepājas Rūķis” speciālisti, sekojošajos gados ģeogrāfija aizvien paplašinājās – Tatjana Rjazanova (Aizkraukle), Ilze Marga (Rīga), Vilhelmīne Jakimova (Preiļi), Gunta Grandāne (Pļaviņas), Ieva Račika (Alūksne), Anita Markoviča (Gulbene), Ilga Kaupuža (Ludzas), Mirdza Kraskure (Grobiņa), Anita Tuleiko (Cīrava), Līga Bujane (Valmiera), Līga Fiļipova (Madona), Kuldīgas Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras centra kolektīvs, Silvija Tretjakova (Latvijas Nacionālā bibliotēka), Aija Jansone (Liepāja), Valmieras bibliotēkas īstenotā projekta “Lasi un tev sekos” darba grupa, Inese Majore (Cēsis), Ligita Pušpure (Balvi), Ilze Jaunbērziņa (Talsi), Anna Pakere (Daugavpils), Inguna Radziņa (Jūrmala), Una Grāve (Valka), Vita Ozola (Ventspils) un Solvita Lībere (Gulbene).

Ar prieku vēlamies paziņot, ka 2020.gada Voldemāra Caunes balva tiek piešķirta Lielvārdes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļai – divām lieliskām bibliotekārēm Ilonai Misānei un Dacei Vecziediņai. Par spīti sarežģītajiem darba apstākļiem, kas šogad izjauca daudzas izlolotas iniciatīvas, viņas ne brīdi nepārtrauca darboties, tieši pretēji, izmantojot sociālos tīklus, kā arī laiku, kad bija iespējama ierobežota klātienes tikšanās, bibliotēka bija iesaistīta pilnvērtīgā pilsētas dzīvē. Uz Lielvārdes bibliotēku nāca bērni, lai skatītos pirkstiņlellīšu iestudējumu, Facebook profilā minētu piktogrammās un zīmējumos ietvertas tautasdziesmas. Tika paspēts īstenot VKKF atbalstītu projektu “Rakstnieki ciemos pie lielvārdiešiem” ar trīs autoriem. Bērniem ar īpašām vajadzībām tika organizētas nodarbības par medicīnu un pirmās palīdzības sniegšanu, piedāvājot iepazīties ar grāmatām par šo tēmu. Arī Ziemeļvalstu literatūras nedēļas pasākumi neizpalika, klātienes lasījumi tika aizstāti ar video ierakstu. Lai uzrunātu pēc iespējas plašāku dažāda vecuma skolēnu auditoriju, tādējādi nezaudējot bērnu interesi par bibliotēku, bibliotekāres sagatavoja videomateriālus – fragmentu lasījumus, ko skolotāji varēja izmantot mācību procesā.

Informāciju sagatavoja:

Silvija Tretjakova

LNB Bērnu Literatūras centra vadītāja

Informācija pārpublicēta no: http://www.liepajasczb.lv/lv/open-news:493489