Saruna ar Māru Zālīti

Ogres Centrālajā bibliotēkā īstenota šī gada otrā tikšanās Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta “Saruna ar autoru” ietvaros.

Sniegotā 10.februāra sestdienā Ogres Centrālās bibliotēkas lasītāji tikās ar dzejnieci, dramaturģi, grāmatas “Pieci pirksti” un tās turpinājuma “Paradīzes putni” autori Māru Zālīti. Bibliotēkas Pasākumu zālē bija pulcējušies vairāk kā 70 M.Zālītes cienītāji.

Viņa iesāka sarunu, izsakot savu apmierinātību par nesen iznākušās grāmatas “Paradīzes putni” popularitāti gan lasītāju, gan recenzentu, gan arī kritiķu vidū. M.Zālīte uzskata, ka tā ir atbildība pret izdevējiem – lai grāmatu labi pieņemtu sabiedrībā un pirktu.

Sarunas turpinājumā grāmatu izlasījušo priekam un vēl neizlasījušo ieintriģēšanai, M.Zālīte sniedza vairāku grāmatas “Paradīzes putni” fragmentu “pirmatskaņojumu”, komentējot to nozīmi, skaidrojot fragmentu, notikumu un personu patiesumu.

Kā atzina pati autore, viņa rakstot smagi, bet iznāk viegli. Kaut arī Laura kā grāmatas galvenais tēls ir vērīga un zinoša, grāmatu neraksta desmitgadīgā Laura. Tieši tāpēc autorei mākslas un literatūras vārdā darba labskanīgumam dažkārt nākas atkāpties no realitātes un papildināt to.

M.Zālīte atzīst, ka tagad, pēc prozas darbu radīšanas, viņa ir nonākusi pie secinājuma, ka prozaiķiem ir vajadzīga liela pašdisciplīna, lai īstenotu iecerēto. Rakstot dzeju, vārdi paši nāk no tāluma, vibrē un saviļņo, tie tiek sakārtoti tikai vienā iespējamā veidā.

Sarunas gaitā M.Zālīte arī uzslavē un atzīst, ka lepojas ar mūsdienu latviešu literatūras devumu, jo grāmatu topos dominē tieši latviešu autoru darbi un tie tiek tulkoti un izdoti arī ārvalstīs. No vēstures romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” autore atzinīgi vērtē Noras Ikstenas romānu “Mātes piens” un Ingas Ābeles romānu “Duna”. M.Zālīte atzīst, ka pati nekad nebija sapņojusi, ka viņas grāmata “Pieci pirksti” interesēs citu valstu lasītājus un tiks tulkota gruzīnu, lietuviešu, angļu un citās valodās.

Klātesošie lasītāji M.Zālītei pateicās par lielisko iespēju tikties Ogres Centrālajā bibliotēkā, par sava talanta devumu latviešu tautai un kultūrai, uz ko saņēma autores iebildumu, ka tas nav viņas nopelns – tas ir no Dieva, no senčiem. Tas ir kā pienākums pastāstīt arī citiem.

Ogres Centrālās bibliotēkas īstenotā Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta “Saruna ar autoru” ietvaros tiks īstenota vēl viena tikšanās ar autoru. 10.martā plkst. 13:00 Ogres Centrālajā bibliotēkā viesosies rakstniece Māra Jakubovska.

Uz tikšanos bibliotēkā!

 

Evija Mūrniece,

Ogres Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre