Bibliotēkā tiekas ar režisori Virdžīniju Lejiņu

24.janvārī Ogres Centrālās bibliotēkas (OCB) Pasākumu zālē notika OCB iniciētais un Valts Kultūrkapitāla fonda kultūras projektu konkursa Literatūras nozarē finansētā projekta „Pēcpusdienas ar Virdžīniju Lejiņu” ietvaros īstenotais pasākums „Sirsnīgais latvietis Kārlis Skalbe literatūrā un filmā”.

Pasākumā režisore V.Lejiņa stāstīja par savu radošo darbu, filmas “Tēvzemei un Brīvībai. Kārlis Skalbe” tapšanu, kā arī piedāvāja klātesošajiem šo filmu noskatīties.

Rakstnieks, dzejnieks un politiķis Kārlis Skalbe ir dzimis 1879.gada 7.novembrī Cēsu apriņķa Vecpiebalgas pagasta “Incēnos” kalēja Jāņa Skalbes un viņa sievas Edes ģimenē kā jaunākais desmit bērnu ģimenē.

Viņa atstātais literārais mantojums ir bagātīgs gan žanru, gan tematikas ziņā.

Latvijas kultūras kanonā iekļauts K.Skalbes pasaku krājums „Ziemas pasakas”. 2014.gadā Latvijas Televīzijas adaptētajā un īstenotajā projektā „Lielā Lasīšana” grāmatu topā iekļuvusi arī K.Skalbes grāmata „Kaķīša dzirnavas”.

K.Skalbe aktīvi iestājies par Latvijas neatkarības ideju, bijis Latvijas Republikas Satversmes sapulces, kā arī 1. un 4.Saeimas deputāts. Viņš ir viens no Latvijas valsts pamatlicējiem un mūsu valsts brīvības simbola – Brīvības pieminekli rotājošo vārdu “Tēvzemei un Brīvībai” autors.

Kuplā skaitā pasākumā piedalījās Ogres vidusskolēni. Tieši jauniešiem īpaši nozīmīgi ir apzināties savas saknes, vēsturi un zināt personības, kuras pirms daudziem gadiem cīnījušās par mūsu šodienu. Filma “Tēvzemei un Brīvībai. Kārlis Skalbe” bija spilgts skaudrās Latvijas valsts vēstures atgādinājums.

***

Projekts „Pēcpusdienas ar Virdžīniju Lejiņu” tiek īstenots Valsts Kultūrkapitāla fonda kultūras projektu Literatūras nozarē 2018.gada 3.konkursa ietvaros.

Projekta mērķis ir popularizēt latviešu literatūru OCB lietotājiem un Ogres pilsētas un novada iedzīvotājiem, paplašinot tematisko un saturisko aptvērumu interesentu piesaistei.

 

Ogres Centrālās bibliotēkas direktores vietniece Aija Žilvinska