Izstāde par dziesmu svētkiem ārpus Latvijas Ogrē

Ogres Centrālajā bibliotēkā no 10.janvāra līdz 10.februārim apskatāma biedrības “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” sagatavotā izstāde “Latviešu dziesmu svētki ārpus Latvijas”.

2019.gadāizstāde būs skatāma vairākās  bibliotēkās Latvijā. No Ogres izstāde ceļos uz Jelgavu, Madonu, Daugavpili un Limbažiem.

Izstāde “Latviešu dziesmu svētki ārpus Latvijas” ir veltīta dziesmu svētku tradīcijai un tās izpausmēm ārzemēs no 1946.gada līdz mūsdienām. To veido gan fakti, gan fotogrāfijas, gan citāti no svētku dalībnieku pieredzes stāstiem Ziemeļamerikā, Austrālijā un Eiropā.

Izstādē aplūkotas vairākas ar dziesmu svētkiem trimdā saistītas tēmas – svētku tradīcijas uzturēšana, jaunrades attīstība, saviesīgā dzīve u.c.

Izstāde pirmo reizi tika izstādīta 2018.gada jūlijā “Pasaules latviešu dienā” XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku ietvaros.

 

Latviešu dziesmu svētku tradīcija ārpus Latvijas ir pastāvējusi vairāk kā 70 gadus. Citur pasaulē rīkotie dziesmu svētki saukti arī par Dziesmu dienām, Kultūras dienām.

Jau pirmajos pēckara gados latvieši bēgļu nometnēs Vācijā centās atjaunot kultūras dzīvi, lai dotu iespēju latviešu bēgļiem uzturēt savu kultūru un identitāti svešajā zemē un ar tautas dejām un dziedāšanu latviešu kultūrai ciešāk piesaistītu bērnus un jauniešus. Arī pēc izceļošanas uz jaunajām mītņu zemēm Eiropā, Ziemeļamerikā, Austrālijā un citur, kur nostiprinājās aktīvas latviešu kopienas, bija vērojams dziesmu svētku tradīcijas uzplaukums. Gandrīz katrs latvietis ārpus Latvijas ir pieredzējis kādus dziesmu svētkus vai nu kā dalībnieks, vai kā skatītājs, vai organizators. Dziesmu svētki ārzemēs atšķiras no Latvijā svinētajiem – tiem ir cits norises grafiks un formāts, dalībnieku un repertuāra atlase u.c.

Ārzemēs rīkotie dziesmu svētki bija un joprojām ir nozīmīgs pasākumu kopums latviešu kultūras un identitātes uzturēšanai un saglabāšanai ārpus Latvijas.

 

Ar ceļojošo izstādi biedrība “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” piedāvā ieskatīties dziesmu svētku norisēs trimdā, iepazīstot latviešu dziesmu svētku tradīciju un tās dzīvotspēju dažādos laikos un vietās visā pasaulē ārpus Latvijas.

 

Informāciju sagatavoja:

Marianna Auliciema Biedrības “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs”  biroja vadītāja

Tālr. 29175510

E-pasts: auliciema@gmail.com

www.lapamuzejs.lv