Notikusi akcija “Grāmatu ķēde”

26. jūlijā Ogres Centrālā bibliotēka (OCB) organizēja akciju “Grāmatu ķēde”, ar iedzīvotāju palīdzību no vecās bibliotēkas ēkas Brīvības ielā 35 pārnesot apmēram 500 angļu un amerikāņu rakstnieku romānus uz pagaidu ēku Zvaigžņu ielā 4. Akcijā piedalījās ap 50 cilvēku, kuri pārstāvēja visas paaudzes.

Akcijā piedalās ogrēniete Ieva Čermākova-Plauka kopā ar trīs meitiņām – viengadīgo Ullu Karlīnu, četrgadīgo Annu un septiņgadīgo Izu, kura jau iet 1. klasē. “Es redzēju iepriekš, ka līdzīga akcija notika Rīgā, Nacionālajā bibliotēkā. Toreiz netiku, bet nodomāju – cik jauka akcija! Izlasot, ka tāda būs arī Ogrē, nolēmu, ka noteikti piedalīsimies, nāksim palīgā,” atklāj Ieva, kura ir OCB lasītāja jau turpat 30 gadus. “Lasu labu literatūru, patīk klasika – Selindžers, Londons, Hemingvejs… Visas grāmatas, kuras vēlos izlasīt, vienmēr arī šajā bibliotēkā esmu atradusi,” saka I.Čermākova-Plauka. Viņa uzskata, ka grāmatas ir izglītotas sabiedrības pamats un jauna bibliotēkas ēka noteikti veicinās Ogres un šīs pilsētas sabiedrības attīstību.

Akcijā piedalās arī ogrēniete Agnese Goldmane ar piecgadīgo Amēliju un dēlu Evertu, kuram pavisam drīz apritēs 11 gadi. “Gan es, gan Everts esam Ogres Centrālās bibliotēkas lasītāji. Everts arī māsai no bērnu literatūras paņem, kas nepieciešams – šobrīd viņai patīk skatīties grāmatas par bārbijām un vienradžiem. Man patīk lasīt jaunākos romānus, piesakos tiem elektroniski, tas ir ļoti ērti. Citreiz gan sanāk pagaidīt, jo uz tiem ir rinda,” atklāj Agnese. Aicinājumu piedalīties akcijā A.Goldmane izlasījusi Facebook, nolēmusi, ka saplānos laiku tā, lai uz to tiktu ar abiem bērniem. “Nolēmām, ka jāpalīdz pārcelties. Jaunu bibliotēku noteikti Ogrē vajag – lai ir plašas, gaišas, modernas telpas. Ja būs moderna bibliotēka, noteikti arī bērni uz to vairāk gribēs iet,” ir pārliecināta Agnese.

Grāmatas uz pagaidu ēku palīdz pārvietot ogrēnieši – Rudzīšu ģimene, kas bija pārstāvēta trīs paaudzēs – vectēvs Laimonis Rudzītis, kuram šogad apritēs 86 gadi, viņa meita Edīte Rudzīte un mazmeita Anita Oliņa, kura ir sākumskolas skolotāja. L.Rudzītis visu mūžu bijis cieši saistīts ar grāmatām, strādājis par tehnisko redaktoru vairākos izdevumos. A.Oliņa atklāj, ka vectēvs 2014. gadā piedalījies akcijā “Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”, ko organizēja Latvijas Nacionālā bibliotēka, un izlasot informāciju sociālajos tīklos, ka līdzīga akcija notiks Ogrē, nolēmuši piedalīties. “Tā kā vectēvs un vecmāmiņa, kura bija korektore, visu mūžu saistīti ar grāmatā, arī man viņi iemācīja grāmatas vērtību. Izlasot aicinājumu piedalīties akcijā, nodomāju – grēks būtu nepiedalīties,” atklāj A.Oliņa. Gan Anita, gan Laimonis ir OCB lasītāji. “Bibliotēkā atrodu visu nepieciešamo literatūru, kas man interesē. Šobrīd vairāk lasu psiholoģiju, darba dēļ nepieciešams pārzināt bērnu literatūru. Ogres bibliotēkā ir ļoti atsaucīgi darbinieki! Šobrīd mācos augstskolā un bibliotēkas darbinieki man vienmēr atsaucīgi palīdzējuši atrast nepieciešamo informāciju,” priecājas A.Oliņa. Viņa uzskata, ka jauna ēka bibliotēkai nemaz nav nepieciešama, telpas ir otršķirīgas – galvenais ir grāmatas un atsaucīgi darbinieki.

“Grāmatas ir mana pasaule, ar tām saistīts viss mans mūžs, tās mani ir pieradinājušas,” raksturojot, kāpēc piedalās šajā akcijā, atbild Inese Olga Lemhena, kura ilgus gadus nostrādājusi Ogres 1.vidusskolā par latviešu valodas un literatūras skolotāju, ir Ogres Goda pilsone. “Tiklīdz izlasīju, ka šāda akcija būs, nešaubījos – man te ir jābūt! Prieks, ka šeit sastapu arī vairākus savus bijušos skolēnus,” atklāj skolotāja. OCB lasītājs esot viņas vīrs, kurš arī I.O.Lemhenai interesējošās grāmatas no bibliotēkas atvedot. “Kad strādāju skolā, grāmatas pirku, tagad trešdienu rītos klausos Latvijas Radio 3 raidījumu “Grāmatu stāsti”, un, ja mani ieinteresē kāda grāmata, lūdzu vīram to atvest no bibliotēkas,” saka skolotāja. “Pie manis nesen viesojās bijusī skolniece, rakstniece Laima Kota. Mēs runājām arī par šo jaunās bibliotēkas ēkas projektu. Viņa man vaicāja, vai tad nevarēja šo pašu ēku pārbūvēt, bet pārbūvēt vecu par jaunu nav taupīgi! Noteikti atbalstu jaunas ēkas celtniecību. Bibliotēka mums ir nepieciešama, jo vienmēr būs cilvēki, kuri lasa grāmatas!”

Akcijas noslēgumā lasītājiem, atbalstītājiem un draugiem par piedalīšanos akcijā pateicās OCB darbinieki, arī direktore Jautrīte Mežjāne. “Ir liels prieks, ka esat šeit un atsaucāties mūsu aicinājumam. Šī akcija ir simbolisks bibliotēkas ceļš uz jaunu ēku, uz kuru varēsim pārvākties pēc diviem gadiem,” klātesošos uzrunāja J.Mežjāne.

Jau informējām, ka šo un nākamo nedēļu lasītājiem nav pieejami Ogres Centrālās bibliotēkas pakalpojumi. Sakarā ar jaunas bibliotēkas ēkas celtniecību šobrīd bibliotēka pārceļas uz ēku Zvaigžņu ielā 4, Ogrē. Plānots, ka bibliotēka durvis saviem lasītājiem pagaidu telpās Zvaigžņu ielā 4 vērs 5. augustā plkst.11.00. 1.stāvā atradīsies Bērnu literatūras nodaļa un Pieaugušo literatūras nodaļa – abonements, savukārt 2. stāvā – lasītavas. Izmaiņas skars OCB darba laiku – tas līdz 31. augustam būs darba dienās no plkst.11.00 līdz 18.00, no 2. septembra – no plkst.11.00 līdz 19.00, sestdienās no plkst.10.00 līdz 16.00.

Vairāk par bibliotēkas darbu un jauno projektu var lasīt ŠEIT.

Informācija pārpublicēta no www.ogresnovads.lv