Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļā – ziemeļnieku humors

„Zinātnieki jau sen pierādījuši – jo vairāk mēs smaidām un smejamies, jo labāk jūtamies. Tas taču ir tik vienkārši – vai ne? Un atbilde uz šo jautājumu „Kāpēc”? arī ir vienkārša – smejoties mūsu organismā izstrādājas seratonīns, jeb tā dēvētais „laimes hormons”.
Nelaid garām iespēju uzlabot savu garastāvokli tik vienkāršā un patīkamā veidā – skaties smieklīgas filmas, lasi attiecīgu literatūru, meklē pozitīvo un uzjautrinošo ik dienu.”

Ikgadējā Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa šogad risinās no 14. līdz 20.novembrim. Ogres Centrālā bibliotēka tās ietvaros rīkoja literāru vakaru par tēmu: „ziemeļnieku humors”.

Galerija

 

Bibliotēkas direktore Maruta Jēkabsone sniedza ieskatu Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļu vēsturē, tā Ziemeļu un Baltijas valstīs notiek jau piecpadsmito reizi.

Viktorīna par smieklu pozitīvo ietekmi veselības saglabāšanā un uzlabošanā, rudenīgā pelēkuma kliedēšanā noskaņoja klātesošos uz somu autora Arto Pāsilinna romāna „Zaķa gads” fragmentu lasījumu bibliotēkas darbinieču priekšnesumā.
 
Vakara gaitā izskanēja viedoklis, ka ziemeļvalstu humors tomēr ir atšķirīgs no latviešu humora izjūtas. Lai arī šķiet, ka mūsu mentalitāte tuva ziemeļniekiem, tomēr katras tautas izpratnē par smieklīgo ir kaut kas savs, īpatnējs, ko citas tautas var arī nesaprast.

Vakara otrā daļa lieliski papildināja humora tēmu – mūsu pašu novada literārās apvienības „Sirdsdoma” autori: Ilga Rēdmane, Velta Voiciša, Dzidra Livčāne, Anita Zeiliņa, Iveta Sarmule un Ziedonis Romāns omulīgā gaisotnē dalījās ar saviem humoristiskajiem sacerējumiem.
Paldies viņiem par jaukiem brīžiem un paldies Ziedonim par bibliotēkas meitenēm dāvātajām glezniņām!

Zāļu tēja, nomierinoša sveču gaisma, fonā attēli no kolekcijas „Slaidi ar smaidu”, jauka kompānija – tas par šā gada Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļu pasākumu Ogres bibliotēkā.

Leave a Comment