Novembris – Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobusa jubilejas mēnesis

Novembris ir Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobusa jeb mobilās filiālbibliotēkas jubilejas mēnesis. Jau 26 gadus pie saviem uzticamajiem lasītājiem regulāri uz tuvākām un attālākām pieturvietām Ogres reģionā dodas bibliobuss ar vairāk kā 3000 izdevumiem.

1995.gadā Ogres Centrālā bibliotēka piedalījās LR Kultūras ministrijas rīkotajā projektu konkursā un savā īpašumā ieguva norvēģu kolēģu dāvināto 1979.gadā ražoto SCANIA bibliobusu, kas līdz tam bija pildījis mobilās bibliotēkas funkcijas Norvēģijas rietumos.

1996.gada novembrī Ogres Centrālā bibliotēka sāka sniegt bibliobusa pakalpojumus. Līdz pat 2009.gadam tā bija vienīgā mobilā bibliotēka Latvijā.

1998.gadā, papildus grāmatu izsniegšanai, bibliobusā tika arī rīkota vairākas tikšanās un diskusijas ar vietējiem autoriem, tulkotājiem un publicistiem.

2000.gadā, pieaugot bibliobusa lasītāju skaitam, tika paplašināts arī bibliobusa maršrutu skaits. Ogres novadā iedzīvotājiem bija iespēja saņemt mobilās bibliotēkas pakalpojumus jau 30 pieturvietās.

Ar Ogres novada pašvaldības finansiālu atbalstu, 2020.gada martā tika iegādāts lietots, bet moderns bibliobuss VOLVO. 18.jūnijā pirmajā braucienā pa Ogres novadu devās jaunais Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobuss, kas atceļojis uz Ogri no Berlīnes. Tas ir plašs, ērts un lasītājiem draudzīgs un nodrošina pakalpojumu sniegšanu jaunā kvalitātē.

2020.gada 1.decembrī Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobuss tika reģistrēts LR Kultūras ministrijas Bibliotēku reģistrā kā Ogres Centrālās bibliotēkas mobilā filiālbibliotēka.

Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobuss jeb mobilā filiālbibliotēka apkalpo Ogres novada iedzīvotājus 4 maršrutos un Ogres pilsētas iedzīvotājus 2 maršrutos, pavisam 32 pieturvietās. Katru mēnesi tiek nobraukti ap 700 km.

Bibliobusa krājumā ir vairāk kā 3000 izdevumi. Grāmatas un citus izdevumus ir iespējams arī pasūtīt no Ogres Centrālās bibliotēkas vai kādas citas novada bibliotēkas, izmantojot starpbibliotēku abonementu.

Šobrīd bibliobuss apkalpo vairāk kā 200 aktīvo lasītāju. Ikvienam no viņiem mobilās filiālbibliotēkas ierašanās ir būtiska kultūras dzīves sastāvdaļa. Laukos bibliobuss tiek gaidīts īpaši. Daži lasītāji pat mēro 3 km ar kājām, lai varētu saņemt jaunu lasāmvielu.

Atzīmējot bibliobusa jubileju, Ogres Centrālā bibliotēka veic aptauju, lai noskaidrotu Ogres pilsētas un novada iedzīvotāju vēlmes un vajadzības saņemt bibliotēkas pakalpojumus tuvāk savai dzīves un darba vietai.

Ikviens iedzīvotājs un Ogres Centrālās bibliotēkas esošais vai topošais lietotājs ir aicināts izteikt savu viedokli par vēlamajiem bibliobusa maršrutiem, izbraukuma dienām, vispiemērotākajiem laikiem un pieturvietām. Viedokli aicinām izteikt, izmantojot kādu no piedāvātajiem veidiem:

  • aizpildot anketu elektroniski, kas pieejama ŠEIT;
  • zvanot uz Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobusa bibliotekārei pa tālruni: 26304015 un atbildot uz anketas jautājumiem;
  • aizpildot anketu klātienē Ogres Centrālās bibliotēkas Informācijas centrā, Ogrē, Brīvības ielā 35;
  • aizpildot anketu klātienē kādā no bibliobusa pieturvietām mobilās filiālbibliotēkas izbraukuma laikā. Bibliobusa grafiks pieejams ŠEIT.

Anketas un telefonsarunas ir anonīmas un iegūtā informācija tiks izmantota tikai apkopotā veidā.