Ogres Centrālajā bibliotēkā aizvadīta “Digitālā nedēļa 2024”

No 13. līdz 18. maijam norisinājās izglītojoša kampaņa “Digitālā nedēļa”, kuras ietvaros Ogres Centrālā bibliotēka saviem lietotājiem un Ogres novada iedzīvotājiem piedāvāja ar digitālajām prasmēm un to pilnveidošanu saistītas aktivitātes un pasākumus.

No 14. līdz 18.maijam Ogres Centrālā bibliotēka piedāvāja pārbaudīt savas digitālās pamtprasmes, piedaloties viktorīnā un atbildot uz jautājumiem. Pavisam bija pieejamas 3 viktorīnas dažādiem vecuma posmiem – skolēniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Ikvienam, kurš vēlējās piedalīties viktorīnā, bija jāizvēlas savam vecumam piemērotākā viktorīna, jāatver tā viedierīcē vai datorā un jāatbild uz 10 jautājumiem. No katras vecuma posma kategorijas viktorīnas pareizo atbilžu iesniedzējiem tika izlozēts viens veiksminieks, kurš saņem Ogres Centrālās bibliotēkas sagādātu balvu. Balvu izlozē piedalījās tikai tie viktorīnu dalībnieki, kuri bija norādījuši savu vārdu un uzvārdu (skolēnu un jauniešu viktorīnās) un e-pasta adresi (viktorīnā pieaugušajiem).

Viktorīnā skolēniem “Esi digitāls!” ir uzvarējusi un balvu iegūst Gabriela Putniņa, viktorīnā jauniešiem “Esi digitāls!” ir uzvarējusi un balvu iegūst Aleksandra Morozova un viktorīnā pieaugušajiem “Digitālās pamatprasmes” ir uzvarējusi un balvu iegūst Signe Bahšteina. Visas trīs balvu ieguvējas aicinātas saņemt balvas Ogres Centrālās bibliotēkas Informācijas centrā.

16.maijā plkst. 11.00 Ogres Centrālā bibliotēka sadarbībā ar AS “SEB banka” īstenoja semināru par krāpniecību digitālajā vidē “Krāpnieku lamatas var ātri pamanīt. Noskaidrosim, kā”. Semināra dalībnieki uzzināja, kā atpazīt krāpnieku lamatas un kam jāpievērš uzmanība, saņemot īsziņu, vēstuli vai telefona zvanu ar neierasto lūgumu vai aicinājumu. Temata aktualitāti apstiprināja arī plašais semināra apmeklētāju skaits – tajā piedalījās 130 dalībnieki. Ogres novada publisko un skolu bibliotēku speciālistiem šāds seminārs notika attālināti 23. maijā.

18.maija pievakarē pie Ogres Centrālās bibliotēkas galvenās ieejas norisinājās pasākums “Vakars pie bibliotēkas”, piedāvājot apmeklētājiem dažādas izzinošas aktivitātes – tika svērtas lielākās un mazākās bibliotēkas grāmatas, veidotas minigrāmatiņas, zīmēts, līmēts un lasīts. Piedaloties nelielā orientēšanās aktivitātē, apmeklētājiem bija iespēja iepazīt bibliotēkas apkārtni, bet īpaši uzmanība šajā vakarā tika pievērsta Ogres Centrālās bibliotēkas bibliomātam, par kura izmantošanu pasākuma apmeklētājiem bija liela interese un par kuru noteikti tiks stāstīts un informēts arī turpmāk.

Digitālās nedēļas laikā kā arī katru dienu ikviens iedzīvotājs ir gaidīts Ogres Centrālajā bibliotēkā, lai individuālajās konsultācijās ar speciālistiem noskaidrotu līdz šim nezināmās atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar bibliotēkas elektroniskā kataloga, 3td e-GRĀMATU bibliotēkas lietošanu, informācijas meklēšanu bibliotēkas elektroniskajos resursos un datu bāzēs.

Savu digitālo prasmju un zināšanu pilnveidošanai ikviens aicināts ieskatīties Ogres Centrālās bibliotēkas izveidotajā materiālu un resursu digitālo prasmju pilnveidošanai krātuvē, kas regulāri tiek papildināta. Krātuve pieejama ŠEIT.

***

Digitālā nedēļa Latvijā tika organizēta ALL Digital Weeks 2024 (#ADWeeks2024) ietvaros, kas šogad Eiropā norisinājās no 13. līdz 31. maijam.

Ņemot vērā, ka jau gadu aktīvi tiek runāts par mākslīgā intelekta ienākšanu mūsu ikdienas dzīvē, “Digitālā nedēļa” 13. maijā tika atklāta ar pasākumiem, kas veltīti vispārējai digitālpratībai un mākslīgā intelekta noderībai. Atklāšanas pasākums bija vērojams LIKTA  un citu partneru Facebook lapās.

14.maijā notika pasākumi, kas vērsti uz iedzīvotāju digitālo prasmju celšanu un dažādiem digitālajiem pakalpojumiem, kas var veicināt nodarbinātību un iedzīvotāju kompetenci darba tirgū.

15.maijā tika organizēta Uzņēmēju diena – rīkotās aktivitātes bija paredzētas mazo un vidējo uzņēmēju digitālpratības veicināšanai un digitālajiem risinājumiem, kas palīdz sekmēt biznesa digitālo transformāciju.

16.maija pasākumi bija paredzēti visai sabiedrībā kopumā – tajā tika aktualizēti jautājumi par kiberdrošību, kritisko domāšanu un digitālajām prasmēm, kas nepieciešamas, lai parūpētos par savu digitālo drošību.

Savukārt par to, kā digitālās prasmes pasniegt un integrēt izglītībā dažādām vecuma grupām un sagatavotības līmeņiem, tika stāstīts 17. maija pasākumos.

Pirmo reizi “Digitālajai nedēļai” pievienojušies muzeji, izglītojošās kampaņas programmā iekļaujot arī Muzeju nakti, kas notika 18. maijā. Šādā veidā bija iespēja pievērst iedzīvotāju uzmanību uz daudzveidīgajiem digitālajiem risinājumiem muzejos, kas ļauj tiem būt mūsdienīgiem un pieejamiem.

Digitālās nedēļas galvenie partneri bija DocLogix, Tet, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un Kultūras informācijas sistēmu centrs. Pasākumu organizēšanā iesaistījās arī daudzi citi IKT nozares uzņēmumi, valsts iestādes, pašvaldības, bibliotēkas un nevalstiskās organizācijas. Tāpat pasākumi tika organizēti Latvijas reģionos klātienē – skolās un bibliotēkās, nevalstiskajās organizācijās, pašvaldībās un uzņēmumos.

“Digitālās nedēļas” centrālajiem notikumiem varēja sekot līdzi LIKTA Facebook un citu partneru sociālo tīklu kontos. Informāciju par “Digitālās nedēļas” pasākumiem bija pieejama mājaslapā www.eprasmes.lv vai izmantojot tēmturus #eprasmes24 un #ADweeks24.