Ogres Centrālajā bibliotēkā ar mazajiem lasītājiem tiekas Inese Zandere un grāmatas “Kā lupatiņi mazgājās” varoņi

4.aprīlī Ogres Centrālajā bibliotēkā mazie lasītāji, kuri vēl neiet skolā, tikās ar bērnu dzejoļu krājumu un grāmatu autori Inesi Zanderi. Tikšanās bija organizēta Ogres Centrālās bibliotēkas īstenotā un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta “Mazo lasītāju klubiņš” ietvaros.

Bibliotēkā ciemojās aktīvāko pirmsskolas izglītības iestāžu “Strautiņš”, “Cīrulītis” un “Sprīdītis” grupiņas un iepazinās ar Inesi Zanderi un bērniem tik ļoti iemīļotiem grāmatas un multfilmas “Kā lupatiņi mazgājās” tēliem.

Lai izkustinātu mazos lasītājus, autore ar bērniem izspēlēja latviešu tautas pasaku “Kā zaķis ar ezi skrējās”. Pēc šīs aktivitātes I.Zandere iepazīstināja klātesošos ar katru grāmatas “Kā lupatiņi mazgājās” varoni, taču lielākā daļa klausītāju jau zināja varoņu vārdus un pat to iemīļotākās nodarbes. I.Zandere atklāja bērniem stāstu  par to, kā lupatiņi radās. Tas nekur nav publicēts un tiek īpaši taupīts šādām tikšanās reizēm.

Autore arī stāstīja par multiplikācijas filmas par lupatiņiem tapšanas gaitu –  kā tika rīkots kaķu konkurss, lai atrastu vispiemērotāko kaķi tēla lomai. Kaķu atlase notika karstā vasaras dienā, tādējādi lielākā daļa dalībnieku nemaz negribēja pozēt kameras priekšā, taču rezultātā veiksmīgi tika atrasts runcis Mikiņš, kura balsi ir ierunājis aktieris Kaspars Znotiņš. Savukārt, lupatiņu balsis filmiņās ir ierunājuši bērni.

Pēc tam bērniem tika dots uzdevums pēc grāmatas vāka uzminēt, kurās valstīs un kādās valodās ir izdotas autores grāmatas. Uzdevums nebija viegls. Kā izrādās, grāmatas tiek izdotas igauņu un pat arābu valodā.

Pasākuma noslēgumā bērni skatījās I.Zanderes mīļāko filmiņu “Kā lupatiņi precējās” un par piemiņu saņēma uzlīmītes ar galveno varoņu attēliem.

Nākamā tikšanās Ogres Centrālās bibliotēkas projekta “Mazo lasītāju klubiņš” ietvaros norisināsies 25.aprīlī. Tad bibliotēkā viesosies bērnu literāro varoņu Koko un Riko radītāja Evija Gulbe.

 

Evija Mūrniece, Ogres Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre