Noslēgusies nacionālā Skaļās lasīšanas sacensība 2019/2020

26.septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē pulcējās divdesmit deviņi Skaļās lasīšanas sacensības reģionālie finālisti ar saviem atbalstītājiem, lai cīnītos par Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktora goda titulu. Pēc trīs minūtes garo lasījumu noklausīšanās žūrija sešu cilvēku sastāvā lēma, ka 1.vietu iegūst Annija Iļjenko no Gulbenes novada vidusskolas, 2.vieta tiek Ditai Siliņai no Ventspils reģiona Zūru pamatskolas, bet 3.vieta – Rīgas Hanzas vidusskolas skolniekam Kristianam Bramanim. Sveicam visus godalgoto vietu ieguvējus!

Ceļš līdz nacionālajam finālam ir diezgan garš – vispirms notiek grāmatu “skaļā” lasīšana klasē, tad tiek noskaidrots labākais lasītājs skolas līmenī, kam seko reģiona fināls.

Šī gada 6.martā Ogres novada Kultūras centrā Ogres 1.vidusskolas skolnieks Valters Grīnhofs kļuva par Ogres reģiona 2019./20.mācību gada Skaļās lasīšanas sacensības uzvarētāju un tālāk devās uz valsts finālu.

Valters Grīnhofs kā labākais tika izvēlēts no astoņu Ogres reģiona skolu 15 pārstāvjiem. Ogres reģionā Skaļās  lasīšanas sacensībā šogad kopumā iesaistījās vairāk kā deviņsimt skolēnu, bet visas Latvijas līmenī sacensībā iesaistīto skaits bija aptuveni 10 tūkstoši “skaļo” lasītāju.

Nacionālā Skaļās lasīšanas sacensība ir konkurss 5. un 6.klašu skolēniem, kura mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

Šādu lasīšanas sacensību 2017.gada septembrī uzsāka Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā, bet ideja par kampaņas rīkošanu aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau vairāk kā 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu.

Guna Ozola-Stulpāne

Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre un Ogres reģiona Skaļās lasīšanas sacensības koordinatore