Svinam svētkus, lietojam internetu droši un piedalāmies konkursā

Februāris atnācis ar vairākiem īpašiem notikumiem. 9.februārī vairāk kā 170 valstīs visā pasaulē tiks atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena (DID). 13.februārī iemīļotajam latviešu bērnu grāmatu autoram Jurim Zvirgzdiņam apritēs 80 gadi. Apvienojot abus īpašos notikumus, Ogres Centrālā bibliotēka radījusi īpašu tiešsaistes erudīcijas konkursu bērniem.

Ogres Centrālās bibliotēkas darbinieki aicina bērnus ceļot kopā ar slaveno Jura Zvirgzdiņa grāmatu varoni lācēnu Tobiasu plašajā interneta pasaulē un, atverot saiti https://ej.uz/4v2k, ierakstot savu vārdu un uzvārdu, atbildēt uz tiešsaistes erudīcijas konkursa “Tobiass un draugi ceļo interneta pasaulē” jautājumiem un pārliecinies, vai atbilstošā situācijā zinātu kā rīkoties.

Populārais Jura Zvirgzdiņa stāstu varonis lācēns Tobiass ir enciklopēdiju pavēlnieks, kurš vienmēr gatavs runāt par visdažādākajām tēmām – mūziku, neveiksmēm būvprojektos, peldētprasmi un pat meksikāņu seriāliem, taču šodien, lūkojoties no sava drauga rakstnieka Jura Zvirgzdiņa jakas kabatas, viņš ir noraizējies, vai pats un ikdienā sastaptie bērni pareizi domā par drošu viedtālruņu un datoru izmantošanu.

***

Šī gada DID sauklis ir“Drošāks internets sākas ar tevi!”. Ikviens tiek aicināts domāt par to, kā mēs katrs rūpējamies par savu drošību internetā, un kāds ir mūsu ieguldījums, veidojot labāku interneta vidi. Latvijas Drošāka interneta centrs, kā ierasts, organizē dažādas aktivitātes, iesaistot bērnus, jauniešus un pieaugušos:

1. Tiešsaistes viktorīna par drošību internetā 5 vecuma grupām.

Sadarbībā ar Viktorina.lv tiks organizēta viktorīna par drošību internetā 5 vecuma grupām. Katrā vecuma grupā uzvarētājus gaida balvas.

2. Īsfilmas “Vaifija interneta alfabēts”.

1.-4.klases skolēniem ir pieejami mācību video, īsfilmas “Vaifija interneta alfabēts”. Īsfilmas izmantojamas sākumskolā, apgūstot tēmas par drošību un pieklājīgu uzvedību internetā, jēgpilnu tehnoloģiju lietošanu, kritisko domāšanu un darbu ar informāciju. Izstrādātais materiāls ietver arī ieteikumus pedagogiem, atgādnes bērniem, darba lapu sava interneta alfabēta rakstīšanai un testa jautājumus zināšanu pārbaudei pēc īsfilmu noskatīšanās.

3. Pieteikšanās dalībai Drossinternets.lv Jauniešu padomē.

Latvijas Drošāka interneta centrs uzsāk Jauniešu padomes dalībnieku uzņemšanu. Padomes mērķis ir izveidot drošu un draudzīgu vidi, kurā jauniešiem attīstīt savu digitālo kompetenci un kopā ar citiem domubiedriem apgūt iemaņas, lai pārvaldītu interneta plašās iespējas droši un gudri, un šīs zināšanas nodotu arī citiem Latvijas jauniešiem. 

4. Izglītojoši materiāli izmantošanai DID2021 atzīmēšanai klasē un ģimenē.

Ikviens tiek aicināts izmantot Drošāka Interneta centrs mājas lapā pieejamos izglītojošos materiālus bērniem, jauniešiem un vecākiem.

Atzīmējot DID2021, ir apkopoti un piedāvāti izmantošanai aktuālākie materiāli pa vecuma grupām. Tie pieejami ŠEIT.

Vairāk informācija DID2021 ZIŅU IZDEVUMĀ un www.drossinternets.lv.

***

Latviešu rakstnieks, prozaiķis un bērnu grāmatu autors Juris Zvirgzdiņš ir dzimis 1941.gada 13.februarī Rīgā. Viņš ir studējis Latvijas Valsts universitātē Vēstures un filoloģijas fakultātē un strādājis par redaktoru grāmatu apgādos “Vaga” un “Artava”, bet pēdējos gados pilnībā pievērsies rakstniecībai. Literatūrā Juris Zvirgzdiņš ienāca 1982.gadā. Viņš ir rakstījis lugas, miniatūras, stāstus un esejas. 90.gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis vairāk kā 25 grāmatas, kurās jaunie lasītāji aizraujošā veidā tiek iepazīstināti ar dažādām kultūrvietām, saistoši tiek izklāstīti arī vēsturiski notikumi un sasniegumi. Jura Zvirgzdiņa spilgtākais literārais tēls ir lācītis Tobiass, kas ir viens no paša rakstnieka rotaļlietu kolekcijas lāčiem un, kā apgalvo pats autors, Tobiass esot īstais autors vismaz septiņiem Zvirgzdiņam piedēvētajiem literārajiem darbiem. Savos tekstos Juris Zvirgzdiņš meistarīgi savij dokumentālus faktus un fantāziju, kas uzrunā bērnu auditoriju, ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem.

1999.gadā viņa grāmata bērniem – piedzīvojumu romāns-pasaka “Reiz senos laikos Kurzemē” ieguva 2000.gada pavasara balvu par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem un 2001.gadā arī Pastariņa prēmiju. Rakstnieka veikums vairākkārtēji novērtēts ar Latvijas Literatūras gada balvu – 2002.gadā par darbu bērniem “Bebru atgriešanās”, 2006.gadā – par grāmatu “Tobiass dodas pasaulē”. 2009.gadā autors iegūst Pastariņa prēmiju par grāmatām “Mūsu Latvija”, “Knorke jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu” un “Konteineru meitenīte Rudīte”. 2013.gadā autora literārais sniegums novērtēts ar Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā par darbiem “Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi”, “Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi” un “Seši stāsti par ASV vēsturi”. 2012.gadā autors nominēts Astridas Lindgrēnas piemiņas balvai bērnu literatūrā. Jura Zvirgzdiņa grāmata “Muffa: stāsts par balto degunradzēnu” 2012.gadā iekļauts prestižajā “White Ravens” katalogā. 2013.gadā autors saņēmis Aleksanda Čaka balvu par mākslinieciski augstvērtīgu, novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā. Juris Zvirgzdiņš arī ieguvis Latvijas literatūras gada balvas (LALIGABA) mūža balvu Latvijas rakstniecībā.

Jura Zvirgzdiņa darbi ir tulkoti somu, itāļu, lietuviešu, armēņu un citās valodās.