Ogres Centrālajā bibliotēkā atklāj mākslas studijas “Rasas krāsas” izstādi – veltījumu V. Purvīša jubilejai

25. marta vakarā Ogres Centrālajā bibliotēkā tika atklāta mākslas studijas “Rasas krāsas” izstāde – veltījums latviešu gleznotāja, mūsu novadnieka Vilhelma Purvīša 150 gadu jubilejai. Izstādē apskatāmie darbi ir kā tilts starp pagātni un tagadni, klasiku un mūsdienām.

“Vilhelms Purvītis atspoguļojas Rasas krāsās” – šādu nosaukumi guvusi multimediālā izstāde, kuras centrā gleznotāja V. Purvīša viens no zināmākajiem darbiem “Pavasara ūdeņi. Maestoso”. Leģendārā latviešu mākslinieka gelznojumu atskaņo, papildina un turpina gandrīz 70 mākslas studijas audzēkņu darbi. Izstādes atklāšanā piedalījās lielākā daļa jauno mākslinieku, un, kā atzina vecāki, ikvienam bērnam bijusi ļoti svarīga šī atzinība – būt daļai no šī notikuma.

Izstāde ir mākslas studijas “Rasas krāsas” pedagogu mērķtiecīgs darbs. Vairākus mēnešus studijas vadītāja Lauma Palmbaha un pedagogi Dionisijs Miončinskis un Ināra Terbete atklājuši jaunajiem māksliniekiem impresionisma pasauli, kurā liela loma arī V. Purvīša daiļradei. Kā izstādes atklāšanā stāstīja L. Palmbaha, būtiskākais bērnos bija atstāt paliekošu sajūtu par to, ka mākslas svarīgākais uzdevums ir veidot dialogu. Tieši tā savā laikā strādājis un domājis arī pats V. Purvītis.

Mākslas studijas pedagogiem L. Palmbahai un D. Miončinskim 25. marta vakars bija nozīmīgs ne tikai ar gandarījumu par audzēkņu padarīto darbu. Bibliotēkas 1. stāva ātrijā tika atklāta arī abu pedagogu izstāde “Sākam ar saknēm”, kuras ietvaros apskatāmas L. Palmbahas pavasarīgās gleznas un D. Miončinska metāla svečturi. Abu pedagogu darbi ir lielisks piemērs studijas audzēkņiem, paraugs, kuram līdzināties, un atgādinājums par to, cik svarīgi atcerēties un cienīt savas saknes.

Par atbalstu izstādes tapšanā Ogres Centrālās bibliotēkas un mākslas studijas Rasas krāsas” vārdā sakām paldies Ogres novada pašvaldībai, Latvijas Nacionālās mākslas muzeja direktorei Mārai Lācei un muzeja kolektīvam. Par finansiālo atbalstu paldies Jānim Kravalim un kompānijai Tel Com”, Antai Kandei ar ģimeni un kompānijai Katehaa”, Mārtiņam Rozentālam un tipogrāfijai Masterprint”, kā arī “Rasas krāsu” Vizuāli plastiskās mākslas programmu apguves dalībniekiem un viņu vecākiem gan Ikšķilē, gan Ogrē.

Mākslas studijas “Rasas krāsas” izstāde “Vilhelms Purvītis atstarojas Rasas krāsas” un studijas pedagogu L. Palmbahas un D. Miončinska izstāde “Sākam ar saknēm” Ogres Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz pat 31. maijam.

Informāciju sagatavoja

Ogres Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Aija Bremšmite