Ogres Centrālajā bibliotēkā noslēdzas petterapijas nodarbības

Ļoti gaidīts un patīkami satraucošs Ogres Centrālajā bibliotēkā bija augusta atkalredzēšanās laiks ar sunīti Deiziju, agāmām Genu un Fionu, un citiem mazajiem dzīvniekiem. Petterapeites Solvitas Dreimanes nodarbības mūsu bibliotēkā saistās ar sirsnību, atsaucību un spēju atvērt un iedrošināt katru mazo apmeklētāju. Šobrīd atskatoties, ikvienu pārņem aizkustinājums un gandarījums par kopā paveikto.

Jau trešo gadu pēc kārtas, Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā norisinājās petterapijas nodarbības bērniem “Ķepa uz grāmatas”. Nodarbības tika realizētas Ogres Centrālās bibliotēkas izstrādātā un Ogres novada pašvaldības apstiprinātā projekta “Ķepa uz grāmatas: petterapijas nodarbības bērniem” aktivitātes “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu papildu aktivitāšu veikšanai Ogres novada pašvaldības iestādēm” ietvaros.

Sākot no 2. augusta, katru otrdienu Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras telpās divas bērnu grupiņas aktīvi piedalījās nodarbībās – iepazinās ar vienaudžiem, uzzināja daudz ko jaunu par dzīvniekiem, mācījās ar tiem mijiedarboties, lasīja, zīmēja, minēja mīklas un veica radošus uzdevumus. Īpaši petterapijas nodarbībām sagatavotajās spēlēs, bērni, paši lasot noteikumus, mācījās izprast tekstu, klausīties, būt pacietīgiem un apzināties savas emocijas, savukārt spēlēs ar dzīvniekiem tika mudināti pārvarēt bailes, trenēt atmiņu un koordināciju. Kanisterapeitei Solvitai nodarbībās bija līdzi dažādi dzīvnieki – īru seters Deizija, bārdainās agāmas Gena un Fiona, ahatīnas gliemeži, sarkanausu bruņurupucis Emo, Madagaskaras šņācējprusaki, skudras un zarkukaiņi. Līdztekus šīm nodarbībām, četras kanisterapijas nodarbības notika arī Ogresgala bibliotēkā.

Pēdējā tikšanās reizē varēja pamanīt, ka bērni jūtas drošāk, ir sadraudzējušies ar vienaudžiem un ar patiesu interesi piedalās aktivitātēs. Arī aptaujātie bērnu vecāki atzīst, ka pēc nodarbībām ir novērojamas pārmaiņas – samazinājušās bailes no dzīvniekiem, pastiprinājusies vēlme parūpēties un samīļot savus mājas mīluļus, bērni kļuvuši runātīgāki – labprāt dalījušies ar piedzīvoto un uzzināto nodarbībās. Bērnu vecāki atzīst, ka arī turpmāk turpinās apmeklēt bibliotēku. Katrs bērns saņēma fotorāmīti ar fotogrāfiju, kurā redzams nodarbību laikā kopā ar kādu dzīvnieku, Gunāra Platpīra grāmatiņu “Milži” un īpašas izšūtas grāmatzīmes, kuras darināja Ogresgala bibliotēkas vadītāja Elita Igaune. Savukārt petterapeitei prieku sagādāja bibliotēkas sarūpētā grāmata putnu iepazīšanai, bet Deizijai- suņu kārumi.

Priecājamies, ka ar Ogres novada pašvaldības atbalstu varam bērniem piedāvāt kvalitatīvas nodarbības, kas ne tikai izklaidē, bet arī izglīto, attīsta, palīdz pārvarēt bailes un atklāt sevī ko jaunu. Gandarījumu sniedz ne tikai vecāku novērtējums, bet arī bērnu patiesais prieks un smaids.

Uz tikšanos bibliotēkā!

 

Projekta “Ķepa uz grāmatas” koordinatore,

Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja,

Sandra Nikolajeva