Ogres Centrālajā bibliotēkā notiek Ziemeļvalstu literatūras nedēļai veltīti pasākumi

No 14. līdz 20. novembrim tiek atzīmēta Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa. Bibliotēkās, skolās un citviet Latvijā, tiek organizēti dažādi pasākumi, kas iepazīstina ar Ziemeļvalstu literatūru un kultūru. Projekts tapis sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru, un tiek rīkots jau 24.reizi. Šī gada tēma – daba Ziemeļvalstīs.
14. novembris projekta ietvaros tika izvēlēts par lielo lasīšanas dienu, tāpēc daudzviet Latvijā tika rīkoti lasījumi rīta vai krēslas stundā.
Arī Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā vakarpusē norisinājās pasākums “Lāci tumsā atrodot”, kurā pulcējās bērni un jaunieši un piedalījās tumsas aktivitātēs, līdzi ņemot savus kabatas lukturīšus, citus gaismas objektus un arī paši tērpās kā lāči. Bērni, tumsā izpētot Bērnu literatūras nodaļas sīkākās spraudziņas un stūrīšus, saprata, ka lācis bibliotēkā nav viesojies, jo tika atrasti tā iemīļotie kārumi – medus, ogas, zivs un pele. Bet, ko tad darīt, ja tomēr to lāci nākas sastapt? To mēs noskaidrojām, lasot humora pilno stāstu “Ja tu satiec lāci”, kas radies, sadarbojoties Somijas zviedrietēm Mālinu Kiveli un Lindu Bundestamu un dāni Martinu Glasu Serupu. Savas zināšanas un atjautību bērni pārbaudīja viktorīnā, dalījās savā pieredzē, bet lāču “Mēmajā šovā” demonstrēja lāču paradumus.
Kur bijis, kur ne, bērnus pārsteidzas arī “īsts” lācis un lika demonstrēt, ko pasākuma laikā uzzinājuši. Ar lielo un mīļo ķepaini, bērni griezās dejā un kā piemiņu saņēma nozīmīti “Es no lāča nebaidos” un kārumiņu.
Plkst. 18.00 nodzisa gaisma Jauniešu literatūras lasītavas telpās, tika ieslēgtas lampiņas un lukturīši, un sākās jauniešu pasākums “Lāci tumsā atrodot”, kurā galvenais akcents tika likts uz Ziemeļvalstīm – Zviedriju, Norvēģiju, Somiju, Dāniju un Islandi. Jaunieši iepazina Ziemeļvalstis, aplūkoja dabas attēlus, dalījās zināšanās, kas raksturīgs valstīm un to kultūrai.
Tika pievērsta uzmanība arī Jauniešu literatūras lasītavā pieejamai tulkotajai daiļliteratūrai, noskaidrots, kuras valsts daiļliteratūra ir visvairāk tulkota. Jaunieši labprāt dalījās pārdomās par lasīto. Kā viens no uzdevumiem bija meklēt atbilstošos Ziemeļvalstu karogus un, izmantojot globusu, parādīt, kur šīs valstis atrodas pasaules kartē. Tam sekoja ilgi gaidītā lasīšana tumsā. Projekta ietvaros kopējiem lasījumiem tika izvēlēta zviedru autora Patrika Svensona grāmata “Zuša evaņģēlijs”. Katrs jaunietis lasīja fragmentu lukturīša gaismā no grāmatas nodaļas “Upmalā”.
Pēc grāmatas lasīšanas, par pamatu ņemot stāstu “Ja tu satiec lāci”, tika uzsākta diskusija par Ziemeļvalstīs populāru meža dzīvnieku – lāci. Bērni dalījās zināšanās un pārdomās par to, kādi lāči ir, kā izturas un piedāvāja savus variantus, ko darītu, ja mežā satiktu lāci. Diskusijas beigās arī jauniešus apciemoja lācis, samīļodams ikkatru, dalīja saldumus un nozīmītes.
Paldies visiem bērniem un jauniešiem par piedalīšanos un atsaucību! Uz tikšanos citās ar Ziemeļvalstu literatūru saistītās aktivitātēs jau nākamgad!