Ogres novada publisko bibliotēku darbinieki piedalās medijpratības treneru mācībās

24.novembrī Ogres novada publisko bibliotēku speciālisti piedalījās Ogres Centrālās bibliotēkas (OCB) un globālās attīstības un izglītības organizācijas IREX (IREX) organizētajās VeryVerified.eu  medijpratības treneru mācībās.

Aizvadītajā ceturtdienā, kad Ogres Centrālajā bibliotēkā regulārajā ikmēneša sanāksmē pulcējās novada publisko bibliotēku speciālisti, tika organizētas medijpratības treneru mācības. Tās vadīja IREX Baltijas Medijpratības programmas vadītājs Kaspars Rūklis. 

VeryVerified.eu kurss ir radīts mediju patērētājiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai palīdzētu izvērtēt informāciju un uztrenētu spēju identificēt dezinformāciju un manipulācijas mēģinājumus. Tiešsaistes kursu medijpratībā ir izstrādājusi ASV Valsts departamenta Baltijas Medijpratības programma, ko īsteno IREX. VeryVerified.eu pirmā versija tika radīta Ukrainā.

Mācību ievadā dalībnieki tika iepazīstināti ar IREX darbību un Baltijas Medijpratības programmu, kam sekoja VeryVerified.eu tiešsaistes kursa apskats, teorētiskas un praktiskas mācības par atsevišķiem tematiem, kā arī testi un uzdevumi.

Lai saņemtu sertifikātu, bibliotēku speciālistiem pēc semināra jāturpina mācības individuāli, pabeidzot tiešsaistes mācību kursu. Pēc sertifikāta iegūšanas, bibliotekāri kļūs par daļu no brīvprātīgo kustības, kurā šobrīd ietilpst vairāk kā 300 treneri, kuri var organizēt apmācības Baltijas valstīs, lai palīdzētu cīnīties ar dezinformāciju.

Mācībās piedalījās 39 Ogres novada publisko bibliotēku speciālisti. Nākamā gada sākumā Ogres Centrālajā bibliotēkā plānots izglītojošs medijpratības seminārs, iesaistot arī iedzīvotājus.

VeryVerified.eu tiešsaistes kurss medijpratībā latviešu valodā individuālai apguvei ir pieejams ikvienam interesentam. Pēc kursa apgūšanas un testa sekmīgas nokārtošanas dalībnieki iegūst apliecinājumu par kursa pabeigšanu, ko var lejuplādēt vietnē.