Bērnu literatūras nodaļā novembrī

Ik gadu novembris Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā ir aktivitātēm piepildīts laiks, kad ar bērniem un skolēniem tiek runāts par Latviju un valsts svētkiem – Lācplēša dienu un Latvijas dzimšanas dienu. Lai arī šajā gadā tikšanās klātienē bibliotēkā nebūs, ir sagatavotas vairākas aktivitātes, kur, piedaloties, gan bērni, gan skolēni varēs iesaistīties un darboties.

Nosūtīšanai pirmsskolas izglītības iestādēm ir sagatavota prezentācija par Latviju, tās novadiem un simboliem. Nodarbību īstenošanai audzinātājām palīgos dosies mazais Sprīdītis, kurš, apceļojis pasauli, atgriežas mājās, jo ir sapratis, ka skaistākas zemes par Latviju nav.

Skolēni līdz 30.novembrim aicināti piedalīties erudīcijas e-konkursā “Maza, maza Latvija lielā, lielā pasaulē”.

Konkursa mērķis ir parādīt, cik mūsu Latvija ir īpaša un nenovērtējama ar savu dabu, cilvēkiem, to radītajām arhitektūras pērlēm, atklājumiem un sasniegumiem, par ko runā visā pasaulē.

Lai piedalītos konkursā, skolēni tiek aicināti doties uz saiti: https://docs.google.com/forms/d/1YKYBfVMR_0AJgLrCzVsStQXcWjoGlRu2u8YyLYCjLGE un atbildēt uz jautājumiem. 

No 9. līdz 15.novembrim tiek īstenota ikgadējā Ziemeļvalstu literatūras nedēļa, ko organizē Ziemeļvalstu Ministru Padomes birojs Latvijā. Šī gada tēma ir “Ziemeļvalstis un pasaule”, kad ikviens ir aicināts būt lasīšanas kopienas daļa, lasot ģimenes lokā vai priekšā lasīšanai izmantot tehnoloģijas.

Bērni šajā gadā tiek aicināti lasīt skaitāmo un skatāmo grāmatu “Visi skaitās”, kuru gan uzrakstījusi, gan ilustrējusi norvēģu autore Kristina Rošifte. 2019.gadā šī grāmata ieguvusi Ziemeļvalstu Padomes bērnu un jaunatnes literatūras balvu. Latviešu valodā grāmatu šī gada oktobrī izdevis apgāds “Liels un mazs”.

Pirmsskolas izglītības iestāžu vajadzībām ir sagatavota prezentācija, kas noderēs mazuļiem grāmata satura iepazīšanai.

Gan skolēni, gan pieaugušie ir aicināti lasīt dāņu, zviedru, somu, norvēģu, islandiešu, igauņu un lietuviešu literatūru. Informācija par šīm grāmatām meklējama Ogres reģiona bibliotēku kopkatalogā. Pašas grāmatas savus lasītājus gaida Ogres Centrālās bibliotēkas un pārējo Ogres reģiona bibliotēku grāmatu plauktos.

Ogres Centrālā bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Iveta Skrebele