Ogres Centrālajā bibliotēkā – ne tikai grāmatas, bet arī sēklu maiņas punkts

Šī vēsts īpaši iepriecinās ne tikai tos, kuriem patīk lasīt grāmatas, bet arī tos, kuriem darbošanās dārzā sagādā īpašu prieku. Arī Ogres Centrālā bibliotēka mīl ne tikai grāmatas, bet arī dabu un visu dzīvo, tamdēļ līdz jūnija vidum esam izvietojuši Informācijas centrā Sēklu maiņas punktu.
Kas ir Sēklu maiņas punkts? Tā ir brīvprātīga kustība, kas šobrīd kļuvusi zināma visā Latvijā. Aktivitātes mērķis ir saglabāt mūsu zemē audzētus un lolotus kultūraugus, kuriem ir zināma izcelsme vismaz 30 gadu garumā. Šādu kultūraugu sēklas ir izturīgas pret slimībām, rūdītas un atpazīst mūsu klimata apstākļus, ir ražīgas un auglīgas. Augos zināmā mērā ir ierakstīts arī mūsu kultūras un vēstures kods.
Kā iesaistīties šajā kustībā?
Vienkāršākais veids, ar ko sākt,- atnākt ciemos uz bibliotēku, Sēklu maiņas punktā izvēlēties sēkliņas, kuras vēlies iesēt savā dārzā. Tad nu atliek iesētos augus kopt un lolot tā, lai rudenī jau pats vari iegūt sēkliņas un dalīties ar draugiem.
Ja šī kustība jūs uzrunā, ir iespējams sēklas paņemt maiņas punktā un, ievērojot visus noteikumus (tie atrodami Sēklu maiņas punktā), sēklas pareizi ievākt, lai rudenī vai pavasarī jau atnestu atpakaļ paņemto 5 sēkliņu vietā 20!
Trešais ceļš, kā iesaistīties Mantoto kultūraugu saglabāšanas kustībā – ja kāds augs ir bijis kopā ar jūsu ģimeni vismaz 30 gadus (šādā laika periodā augam ir izsekojama vēsture), lūdzu, nes to uz jebkuru Sēklu maiņas punktu Latvijā (zemāk saite, kur iespējams iegūt informāciju par tiem) un nodod to Sēklu bankā turpmākai lološanai un saglabāšanai.
Nav “citu”, kas mūsu vietā saglabās senču lolotos augus, – tas darāms katram pašam!
Vairāk informācijas par mantotajiem kultūraugiem un noderīga informācijas iedvesmai: www.mantots.permakultura.lv