“Digitālā nedēļa 2023” strauji tuvojas

No 24. līdz 28.aprīlim Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) aicina ikvienu piedalīties ikgadējā informatīvi izglītojošā kampaņā “Digitālā nedēļa 2023”, kas sniegs iespēju ikvienam attīstīt digitālās prasmes gan nodarbinātībai, gan biznesam. Šogad “Digitālās nedēļas” uzsvars būs uz aktīvāku digitālo tehnoloģiju un pakalpojumu izmantošanu, vienlaikus pievēršot uzmanību digitālajai identitātei, drošībai un kritiskajai domāšanai.

 

“Digitālās nedēļas 2023” ietvaros notiks virkne saistošu pasākumu un diskusiju, kam ikviens interesents varēs sekot līdzi tiešraidēs portālā www.tvnet.lv, LIKTA Facebook un citās interneta tiešraidēs.

“Digitālā nedēļa 2023” tiks atklāta 24.aprīli ar pasākumu “Eiropas Prasmju gads Latvijā”. Tajā tiks diskutēts par digitālo prasmju prioritātēm Latvijā.

25.aprīlis būs veltīts tēmai “Digitālie rīki un prasmes uzņēmējiem”, kurā tiks runāts par pieejamo atbalstu uzņēmumiem, digitalizācijas iespējām un veidiem, kā paaugstināt digitālo prasmju līmeni. Iniciatīvas “Gudrā Latvija” ietvaros tiks organizētas meistarklases uzņēmējiem – nozares eksperti dalīsies savā pieredzē un pastāstīs par rīkiem uzņēmumu digitalizācijā.

26.aprīļa galvenā tēma būs “Digitālās drošības diena”, kuras ietvaros notiks dažādi tiešsaistes pasākumi visām auditorijām. Kā galvenie pasākumi ir paredzēti CERT.lv sadarbībā ar NIC.LV, Latvijas Valsts radio un televīzijas centru un Valsts policiju organizētā tiešraide “Krāpnieciska e-pasta paraugs”, kā arī uzņēmuma “Tet” tiešsaistes lekcija vidusskolēniem “Paslēpes ar pikšķerēšanu sociālajos tīklos. Atpazīsti to!”

27.aprīlis ir veltīts tēmai “Digitālās prasmes izglītībai”, kurā Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar partneriem organizēs dažādus tiešsaistes pasākumus.

“Digitālās nedēļas 2023” noslēdzošā diena – 28. aprīlis – būs veltīta mediju prasmēm un digitālajiem resursiem. Par tām tiks runāts Kultūras informācijas sistēmu centra organizētajā tiešsaistes pasākumā “Valsts vienotajā bibliotēku tīklā un tiešsaistē brīvpieejā pieejamie kultūras un izglītības resursi un e-pakalpojumi saziņai ar valsts pārvaldi”.

Ogres Centrālā bibliotēka (OCB) katru gadu ir viens no Digitālās nedēļas reģionālajiem partneriem. Arī šogad Digitālās nedēļas laikā OCB speciālisti organizēs vairākus pasākumus, kuros aicināti piedalīties bibliotēkas lietotāji, Ogres pilsētas un novada iedzīvotāji, kā arī ikviens interesents.

OCB Digitālās nedēļas 2023 programma:

24.aprīlis

11:00-12:30 Digitālās nedēļas 2023 atklāšanas pasākuma tiešraides translācija

12:30-13:30 Informācijas meklēšana Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālajā bibliotēkā

13:30-14:30 Ogres Centrālās bibliotēkas lokālās kultūrvides informācijas resursi

Seminārā:

  • Ogres Centrālās bibliotēkas Lokālās kultūrvides informācijas resursu datu bāze,
  • Resurss “Ogrēnieši stāsta”,
  • Resurss “Ogrēnieši stāsta un rāda”

25.aprīlis

11:00-14:00 Seminārs “Viss par eParakstu un tā lietošanu”

Seminārā:

1.daļa. Kas ir eParaksts, kā to iegūt un kur un kā to lietot.

2.daļa. Praktiskas individuālas konsultācijas ar iespēju saņemt uz vietas eParaksts mobile.

Lai klātienē saņemtu eParaksts mobile, līdzi jāņem:

  • Personas apliecinošs dokuments (pase vai eID karte),
  • Internetbankas piekļuves dati,
  • Mobilais telefons, uz kura tiks aktivizēta mobilā lietotne eParaksts mobile

Semināru nodrošina Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

26.aprīlis

11:00-12:30 Seminārs “Medijpratība”

Seminārā:

  • Kas ir medijpratība?
  • Mediju psiholoģija,
  • Krāpniecības mēģinājumi internetā

27.aprīlis

11:00-12:00 Ogres Centrālās bibliotēkas elektroniskā kataloga attālinātie pakalpojumi

Seminārā:

  • Kā iegūt autorizācijas datus,
  • Kā attālināti pasūtīt grāmatas,
  • Kā pieprasīt saņemto grāmatu lietošanas termiņa pagarinājumu

28.aprīlis

11:00-15:30 Tematiskās dienas “Mediju prasmes un digitālie resursi” tiešraides translācija

Vēršam uzmanību, ka paralēli augstākminētajiem pasākumiem notiks arī dažādi kampaņas partneru organizēti daudzveidīgi pasākumi visos Latvijas reģionos bibliotēkās, skolās, nevalstiskajās organizācijās, pašvaldībās un uzņēmumos. Pasākumu programmai un citām aktualitātēm aicinām sekot www.eprasmes.lv.

***

“Digitālā nedēļa 2023” Latvijā tiek organizēta Eiropas Savienības Prasmju gada (#EuropeanYearOfSkills) un ALL Digital Weeks 2023 (#ADWeeks2023) ietvaros, un šogad Latvijā tā notiks jau 14.reizi.

“Digitālās nedēļas 2023” pasākumu organizēšanā iesaistījušies jau vairāk nekā 150 partneri – bibliotēkas, pašvaldības, valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas un IKT nozares uzņēmumi. Tās galvenie partneri kopā ar LIKTA ir Izglītības un zinātnes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Kultūras informācijas sistēmu centrs, “Tet” un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs.