Ciemos pie Čaka

Saulaina 2. aprīļa diena. Ogres Centrālās bibliotēkas lasītāju klubs (pagaidām vēl bez nosaukuma) organizē savu pirmo pasākumu ārpus bibliotēkas – braucienu uz Rīgu uz Aleksandra Čaka memoriālo dzīvokli.

Pateicoties bibliotēkas vadības atbalstam, braucam uz Rīgu ar “busiņu”, kas mūs bez rūpēm aizvizina turp un atpakaļ. Par muzeju zinām vien to, ka tas atrodas Lāčplēša ielā, durvis apmeklētājiem vēris 2000. gadā, ir Rīgas pašvaldības pirmais muzejs. 

Pēc kāpiena ceturtajā stāvā mūs sirsnīgi sagaida tā vadītāja Andra Konste. Klausāmies viņas stāstījumu par to, kā radies šis muzejs. Šī bija dzejnieka pēdējā dzīvesvieta (1937 – 1950). Vēlāk te dzīvojuši daudzi pazīstami cilvēki – rakstnieki, mākslinieki. Pateicoties Aleksandra Čaka radiniecei, dzīvoklī saglabājies pilnīgs memoriālais ansamblis – ievērojamu latviešu mākslinieku darbi, mēbeles, sadzīves priekšmeti, grāmatas ar autoru ierakstiem, fotoattēli, rokraksti, apģērbs. Visā jutām Čaka garu, likās, vērsies durvis un parādīsies pats leģendārais Rīgas, strēlnieku un mīlestības dzejnieks.

Šobrīd muzejā skatāma grafiķa Imanta Ozoliņa portretisko grāmatzīmju izstāde “ Aleksandrs Čaks un viņa laikabiedri”. Apskatījām vairāk nekā pussimts grāmatzīmju, kas tapušas no 1996.- 2002. gadam. Tās veltītas ne tikai dzejnieka laikabiedriem, bet arī tiem, kas viņa un Latvijas vārdu nes pasaulē. 

Pēc muzeja apskates tiekam aicinātas sēsties pie Čaka galda. Malkojot kafiju, varējām uzdot mūs interesējošus jautājumus gan par muzeju, gan dzejnieku. Patīkams pārsteigums un atklājums – klausāmies ierakstā jauno aktieru Arta Robežnieka un Viļa Daudziņa komponētās un pašu izpildītās dziesmas ar Čaka vārdiem. Izrādās, ar šo programmu un Čaku – dzejnieku, tiek iepazīstināti klausītāji visā Latvijā. Iespējams, rudenī, sagaidot dzejnieka 101. dzimšanas dienu, varēsim aicināt māksliniekus ciemos arī mūsu bibliotēkā. 

Pusotra stunda aizritējusi nemanot. Vēl – kopīgs foto ar Čaku, dzeltena roze dzejniekam, ziedi un pateicība muzeja vadītājai, Andras Konstes ieraksts – veltījums bibliotēkai pašas veidotajā grāmatā “Aleksandra Čaka logi. Atskārsmes, atskati, atklāsmes”. 

Mājupceļā dodamies pacilātas, gaišā noskaņojumā, ar domu – šo muzeju ieteiksim apmeklēt arī saviem tuviniekiem un draugiem.