Vai mēs viņus pazīstam?

>Ogres Centrālajā bibliotēkā no janvāra jauns izstāžu cikls.

Gaidot Ogres pilsētas 75. jubileju, J.Strēlnieks apkopoja materiālus “Ceļvedim pa Ogri”, kas plašam lasītāju lokam joprojām nav pieejams. Tomēr pilsēta jubilejā bez dāvanas nepaliek. Ar D.A.Lēbera gādību iznācis vairāku ar Ogri saistītu cilvēku atmiņu krājums “Ogre”. Grāmata iepazīstama Ogres Centrālās bibliotēkas lasītavā – izstādē ”Vai mēs viņus pazīstam?” kopā ar materiāliem par tēvu un dēlu Lēberiem – pasaules vārdu guvušiem juristiem, Ogres un Latvijas patriotiem, bijušiem ogrēniešiem – baltvāciešiem. Laimīgas sakritības dēļ grāmatu varējām iekļaut pirmajā par novadniekiem iecerētajā izstāžu ciklā, kas turpināsies gada garumā. Nav noslēpums, ka gandrīz katrs no mums vairāk zina par tālu zemju karaļiem un princesēm, bet slikti pazīst savā apkārtnē mitušos, ar savu dzīvi un darbošanos novadu bagātinājušos ļaudis. Arī tos, kam blakus esam šodien, bieži vien nevērtējam nākotnes sakarībā.

Vai iedomājamies, kā atgūts Latvijas valsts Civilkodekss, ar ko daudziem bijusi saistība, ģimeni dibinot vai šķirot, īpašumus atgūstot un valsts tiesības studējot? Izrādās, Civilkodeksu jaunajos laikos palīdzējis atgūt mūsu novadnieks D.A.Lēbers, kura izdomas un apķērības dēļ, kas līdzinās detektīvam, nodrukātā dokumenta saiņi nonāk vēl neatkarību neatguvušās Latvijas teritorijā, neradot aizdomas muitotājos. Par nesavtību un palīdzību valstij D.A.Lēbers apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Ir vērts iepazīt tuvāk daudzu valodu zinošā, enerģiskā un atsaucīgā, savu pilsētu – Ogri mīlošā, novadnieka dzīvi, paša sakārtotās grāmatas un ar viņa palīdzību izdotās. 

Visus interesentus aicinām apskatīt vienkopus savākto abu ogrēniešu publikāciju, sponsorēto izdevumu un interviju apkopojumu izstādē.